Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Datorită producţiei slabe din acest an, nucile sunt puţine pe piaţă, iar preţul lor nu este pentru toate portofelele.

Se spune că de pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească preparatele din carne de porc şi cozonacii. Anul acesta, gospodinele care vor dori să-şi prepare singure cozonacii acasă vor scoate mai mulţi bani din buzunare, deoarece preţul miezului de nucă a ajuns să coste mai mult decât un kilogram de cotlet. Folosit la torturi şi prăjituri, miezul de nucă este la mare căutare în această perioadă. Preţul său, de 35 de lei pe kilogram, nu este însă pentru toată lumea.

„Da, mi se pare cam scump, dacă te gândeşti că la o prăjitură sau un tort mai ai nevoie şi de alte ingrediente, nu doar de nucă. Nu ştiu dacă voi face cozonaci cu nucă de Crăciun, căci la fel de buni sunt şi cei cu mac sau rahat“, ne-a spus o reşiţeancă. Preţurile mari sunt puse de comercianţi pe seama vremii capricioase din acest an, care a compromis recolta.

Nuca se găseşte mai greu pe piaţă, pentru că anul acesta au fost multe ploi. Din cauza lor, nucile s-au înnegrit, şi uite aşa avem mai puţine de vânzare. Dar, să ştiţi că în primăvară, de Paşte, kilogramul de miez s-a vândut cu 45-50 de lei, aşa că, acum, în această perioadă, tariful este mai mult decât convenabil“, ne-a spus un comerciant din Piaţa Agroalimentară Reşiţa Sud. Marfa din pieţe este totuşi mai convenabilă ca preţ, faţă de cea din magazine.

În supermarket-uri, kilogramul de miez costă 65-70 de lei, un tarif dublu faţă de cel de la producători. În comerţ, un cozonac cu nucă şi stafide, de 450 de grame, are preţuri cuprinse între 10 şi 35 de lei, în funcţie de producător.