Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şcoala Gimnazială Nr. 7 din municipiu este în sărbătoare, unitatea aniversând jumătate de secol de existenţă. Momentul este marcat pe durata întregii săptămâni printr-o serie de acţiuni, de la şezători literare şi ateliere de creaţie şi artă culinară, până la programe artistice şi activităţi sportive.

Startul manifestărilor s-a dat luni dimineaţa cu dezvelirea plachetei aniversare, sfinţită chiar de protopopul Reşiţei, părintele Petru Berbentia. Porţile unităţii de învăţământ s-au deschis apoi pentru vizitatori, primii oaspeţi fiind o clasă de elevi de la Şcoala Nr. 5 din oraş. Preţ de două ore, în unitatea de învăţământ s-au desfăşurat mai multe ateliere de lucru pentru elevi. Unii au realizat podoabe şi ornamente de Crăciun, alţii machete din carton şi polistiren. Cei pasionaţi de bucătărie au gătit, iar cei pentru care hârtia nu mai are nici un secret au realizat, prin quilling, daruri pentru cei dragi. În unele clase s-a cântat şi s-au recitat poezii, în altele s-au spus poveşti şi s-au vizionat documentare despre tradiţiile şi obiceiurile din Banat.

„Am invitat să ne treacă pragul toate şcolile şi grădiniţele din Reşiţa. Pentru oaspeţii noştri am pregătit activităţi şi ateliere frumoase, deosebite, pe care le-am gândit împreună cu elevii. Acţiunile dedicate acestei aniversări continuă şi în următoarele zile. Marţi după-amiaza avem «50 de ani de sport în Şcoala 7», iar miercuri, în prima parte a zilei, vom avea o expoziţie cu vânzare, de produse culinare şi decoraţiuni de Crăciun. După-amiaza avem «Reuniunea de familie», o întâlnirea pe care noi o facem anual cu părinţii. Ziua de joi este dedicată Festivalului judeţean de colinde «Flori dalbe», ajuns la cea de-a VI-a ediţie, iar vineri vom avea un moment festiv în sala de sport, cu participarea reprezentanţilor instituţiilor partenere, a comunităţii locale, a foştilor profesori şi elevi“, a declarat Ileana Pomoja, directorul adjunct al unităţii de învăţământ.

La ceas aniversar, gânduri bune pentru dascălii Şcolii 7 au venit atât din partea elevilor, cât şi din partea părinţilor. „Am trecut să văd cum mai arată şcoala după 50 de ani, perioadă în care îmi aduceam la şcoală primul copil al familiei. Eu am trei băieţi, şi cu toţi au învăţat aici. Acum sunt oameni de carieră, iar pe această cale ţin să le mulţumesc dascălilor de aici, actualilor, dar şi celor care astăzi nu mai sunt“, a declarat Constantin Ibraşi, în vârstă de 85 de ani. Şi eleva Lorena Bălăşoiu a dorit să le mulţumească dascălilor ei: „În primul rând, doresc Şcolii 7 «La mulţi ani!», pentru că a ajuns la o vârstă respectabilă, de 50 de ani. De asemenea, îi doresc să se ţină tare, ca şi până acum, şi să facă la fel de multe activităţi pentru elevi. Profesorilor, le doresc tărie de fier, pentru că noi, elevii, îi punem la încercare, şi, nu de puţine ori, îi supărăm. Elevilor, le doresc mai multă înţelepciune, să-şi respecte mai mult dascălii, şi să înţeleagă că noi nu învăţăm pentru profesori, ci să dobândim cultură generală, pentru a deveni oameni respectaţi în această societate“.

Deşi recunoaşte că funcţia de director este solicitantă, prof. Cristiana Schmaler spune că atunci când faci totul cu plăcere şi iubeşti copiii, munca devine mult mai uşoară. „Sentimentele mele faţă de această şcoală sunt deosebite. Aici am găsit colegi deosebiţi, de la care am învăţat foarte multe lucruri, şi pe care sper să-i reîntâlnesc vineri, când vom organiza acţiunea «Sărbătoare şi recunoştinţă» (…) Nu pot spune că munca de director este foarte grea. Îmi place ceea ce fac, dar mai mult îmi place să lucrez cu elevii. În acelaşi timp, îmi place să şi fac pentru copii lucruri deosebite. Ca director, ai mai multe probleme, de tip organizatoric, dar faptul că am reuşit să fac extraordinar de multe aici, acest lucru mi-a dat aripi. Chiar dacă uneori sunt nevoită să vin la şcoală şi sâmbăta şi duminca, fac totul cu plăcere“.