Caraş-Severin, Romania

VALEA ALMĂJULUI – Fortificaţia din punctul Leu este importantă pentru istoria Banatului, continuarea cercetării arheologice fiind o prioritate.

În această toamnă, specialiştii Muzeului Banatului Montan Reşiţa – dr. Ana Cristina Hamat şi dr. Dacian Rancu – , au efectuat săpături arheologice în punctul Leu, aflat în apropierea satului Borlovenii Vechii din Valea Almăjului. Responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic sistematic, dr. Dumitru Ţeicu, directorul acestui muzeu subliniază importanţa cercetării arheologice din acest punct, acest şantier fiind la ora actuală unul dintre puţinele şantiere arheologice sistematice din Banat.

Începutul cercetării în zonă l-a reprezentat un diagnostic arheologic, ale cărui lucrări s-au desfăşurat în apropierea acestei zone şi la care a participat echipa Muzeului Banatului Montan în toamna anului 2013. Situl arheologic de la Leu, încadrat ca şi sit de categorie B în LMI şi RAN, este cunoscut arheologilor în urma unor cercetări de teren efectuate în anii 80 de către o echipă de specialişti a acestei instituţii. Zona este cunoscută şi de săteni, memoria colectivă a satului a reţinut existenţa aici în vechime a unei presupuse biserici, distruse prin incendiere.

Cu prilejul diagnosticului de teren din toamna anului 2013, a fost pusă în evidenţă existenţa mai multor etape de locuire pe suprafaţa înălţimii, la poalele căreiaşerpuieşte râul Nera. Aspectul zonei a fost modificat odată cu instaurarea comunismului, atunci când în partea de nord a fost amenajat un drum forestier, iar recent în partea de est a fost amenajat un drum de acces pe culme. Cercetarea din acest an, concretizată printr-o secţiune – S1/2014, a avut ca şi rezultat cercetarea a nouă complexe arheologice care conţin material datat în marea majoritate în perioada neolitică. De asemenea, a fost documentată şi o amenajare din piatră de râu, a cărei funcţionalitate şi încadrare cronologică va fi stabilită cu certitudine abia într-o campanie viitoare. Materialul descoperit este format în majoritate din fragmente ceramice, la care se adaugă unelte din piatră prelucrată (silex şi obsidian), precum şi o mărgică din epoca romană, aflată în primul strat deranjat de plug.

„Fortificaţia din punctul Leu este importantă pentru istoria Banatului, continuarea cercetării arheologice este din acest punct de vedere un deziderat“, ne-a spus directorul Muzeului Banatului Montan, Dumitru Ţeicu.