REŞIŢA – Municipiul de pe Bârzava a găzduit, la finele săptămânii, cea de-a XXIV-a ediţie a „Zilelor Literaturii Germane”
Evenimentul a debutat vineri, 11 aprilie, la Liceul Teoretic „Diaconovici-Tietz”, cu prezentarea a trei cărţi pentru copii („Se crăciuneşte”, de Anne Junesch din Sibiu, „A se cânta şi a se face muzică cu MiReDo”, autori Peter Szauning şi Susane Kuhn, şi „Aricii flămânzi”, semnată de Ales Tacer, din Slovenia), însă ceremonia festivă a avut loc după-amiază, la centrul Social „Frédéric Ozanam”, cu vernisajul expoziţiei de artă a scriitoare Cvetka Vidmar, din Slovenia. Vernisajul a fost urmat de o prelegere susţinută de dr. Cosmin Dragoste (Craiova), privind haiku-rile lui Rolf Bossert”, din cartea „Leneş e plumbul”. A urmat apoi o sesiune de lectură cu scriitoarea Carmen Elisabeth Puchianu, din Braşov, şi alte două prelegeri susţinute de dr. Hans Dama (Austria) şi scriitoarea Edith Guip-Cobilanschi (Timişoara).
Sâmbătă,12 aprilie, programul a continuat în aceeaşi notă: prelegere după cartea lui Ioan T. Morar „«Lindenfeld», un roman între un vis dorit și ficțiune”, de Edith Guip-Cobilanschi , şi două prezentări de carte: „Germanii și Maribor. Un centenar al schimbărilor, 1846 – 1946″, de Veronika Haring, din Slovenia, şi „În devenire, trecerea se coace”, de Hans Dama. După-amiaza, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, timişoreanca Edith Guip-Cobilanschi a prezentat cele două volume ale autoarei Ilse Hehn (din Germania) – „Memoria lucrurilor – Moștenirea șvabilor dunăreni în cuvânt și imagini”, urmând apoi alte sesiuni de lectură.
În ultima zi a acestui maraton cultural, la Centrul Social „Frédéric Ozanam, dr. Annemarie Podlipny-Hehn (Timişoara) a prezentat cartea „Ştafeta”, a 21-a antologie a cenaclului literar german cu acelaşi nume din Timişoara, apărut la Editura „Cosmopolitan Art” din Timişoara în anul 2013, iar Veronika Haring a prezentat „ Legături interumane. Cea de-a 12-a antologie a Asociaţiei Culturale a Femeilor Germane PODURI”.
Roxana Bălan Nafiru