Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De-a lungul timpului, municipiul de pe Bârzava a fost o pepinieră importantă pentru gimnastica românească.

Nume mari ale acestui sport s-au pregătit în orașul de la poalele Semenicului și au ajuns pe cele mai înalte trepte ale podiumului la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale sau Campionate Europene.

Reșița a fost o adevărată capitală a gimnasticii, prin prezența timp de 20 de ani a loturilor naționale, fie de seniori, fie de juniori. Astfel, aici s-a creat o adevărată emulație, ceea ce a dus la performanțe nebănuite pentru sportul reșițean. Ani la rând, competițiile interne au fost dominate de gimnaștii din Reșița, erau întreceri cu podiumuri exclusiv reșițene, într-o perioadă în care Clubul Sportiv Școlar rivaliza cu marile forțe ale României, Steaua și Dinamo.

Dar, cum în viață există urcușuri și coborâșuri, a venit oarecum inevitabil și rândul Reșiței să sufere un recul în gimnastică, iar rezultatele din ultima perioadă nu s-au mai ridicat la nivelul cunoscut. Totuși, un colectiv inimos de antrenori, contribuie la revigorarea gimnasticii reșițene, fie că vorbim de sportivi la CSS, fie la CSM.

Robert Bălan, coordonatorul catedrei de gimnastică a Clubului Sportiv Școlar Reșița, are speranța că gimnastica reșițeană va reveni în top, dar pentru acest lucru este nevoie de multă muncă și răbdare. Grupele de începători și avansați care se pregătesc la sala de gimnastică a CSS Reșița, cu vârste de la 6 la 18 ani, sunt cele pe care se va miza în perioada următoare.

Micii gimnaști le calcă pe urme predecesorilor și dacă acum totul este privit ca o joacă pentru ei, pe viitor ei speră să ajungă să concureze în competiții mari și să urce pe podium. Mihaela Rugaci și Remus Jivan sunt alți doi antrenori care își desfășoară activitatea în slujba sportului ce a făcut cândva din Reșița o adevărată forță națională.