Caraş-Severin, Romania

VĂLIUG – Până la dotarea cabanei pentru salvatorii montani, activitatea acestora nu e afectată.

Pentru că la o recentă şedinţă a Consiliului Judeţean, consilierul Ion Spânu a afirmat că viitorul sediu al salvatorilor montani de pe muntele Semenic ar fi „într-o stare avansată de degradare”, directorul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat a judeţului Caraş-Severin, Ianăş Roşeţi a venit cu precizări, la faţa locului.

Astfel, lucrările la cabana Salvamont au fost finalizate, însă aceasta nu poate funcţiona din cauza lipsei mobilierului aferent. Consiliul Judeţean Caraş-Severin a derulat proiectul de investiţii în turism „Lucrări de construcţii: Cabană Salvamont, cu anexă centrală termică, Centru de informare turistică şi Refugiu turistic – Semenic“.

Obiectivul a fost aprobat şi finanţat potrivit prevederilor unei Hotărâri de Guvern, privind aprobarea susţinerii financiare a autorităţilor administraţiei publice locale, în completarea resurselor proprii ale acestora, pentru finanţarea proiectelor de investiţii în turism pe anul 2009. „Lucrările au fost finalizate, dar recepţia nu a fost făcută încă, deoarece sumele necesare dotării cabanei cu mobilier sunt blocate de Guvern, instituţie care a finanţat construcţia cabanei şi cea a centrului de informare turistică”, a precizat Roşeţi.

cabana

Ansamblul construit este alcătuit din două clădiri distincte, o cabană Salvamont şi un Centru de informare. Directorul DADPP a amintit că, după o întârziere de aproape un an, cauzată de obţinerea unor avize din partea Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului, construcţia a fost finalizată în septembrie 2012 şi dispune de toate utilităţile. Pentru salvatorii montani, cabana era necesară, pentru că spatiul de care dispuneau până în prezent este unul neadecvat.

„Serviciile oferite vor fi aceleaşi, însă, condiţiile vor fi mult mai bune, atât pentru turişti, cât şi pentru noi. Vom avea şi un cabinet medical cu dotarea necesară, pentru că, până acum, turistul accidentat era dus, fie la un restaurant fie într-un hotel, până la venirea ambulanţei. Noi vom ţine cabana funcţională şi în această iarnă, cu strictul necesar, până la dotarea cu mobilier”, a amintit Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont Caraş-Severin.

În weekend-uri şi în sezonul de iarnă, pe Semenic vor fi prezenţi câte şase salvamontişti, iar dacă va fi necesar, personalul va fi suplimentat. Valoarea totală a lucrărilor la cabana Salvamont şi la centrul de informare turistică este de peste 4,7 milioane lei.