REŞIŢA – A fost tema centrală a şedinţei Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest de miercuri, 2 octombrie.
Miercuri, 2 octombrie, în Sala de Şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a avut loc şedinţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest. Şedinţa a fost condusă de preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, în calitate de preşedinte al CDR Vest. În cadrul şedinţei, reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest au prezentat CDR stadiul implementării Regio – Programul Operaţional Regional şi a Programului Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice, Axa prioritară 1, în Regiunea Vest, precum şi situaţia planificării aferente perioadei 2014-2020.
„Am dezbătut proiecţia viitorului program operaţional regional şi, alături de colegii din Consiliul de Dezvoltare Regională, am hotărât ca o parte din fonduri să fie dedicate proiectelor de relevanţă judeţeană, o parte proiectelor de relevanţă interjudeţeană, şi, evident, probabil circa 300-400 milioane de euro vor fi alocate pentru proiecte de relevanţă locală, ce implică doar anumite localităţi. În câteva săptămâni agenţia de dezvoltare regională va indentifica, evident în colaborare cu judeţele şi municipiile reşedinţe de judeţ, proiectele importante, dezvoltarea lor urmând să fie în sarcina agenţiei de dezvoltare regională, a precizat Sorin Frunzăverde. Pe de altă parte, la propunerea domnului Maxim, am hotărât, împreună cu domnul preşedinte, împreună cu ceilalţi membrii ai Consiliului de Dezvoltare Regională să construim instituţional o serie de instrumente care să ne ajute în derularea fondurilor europene în principal, aşa cum am mai afirmat, pentru cercetare, pentru inovare, pentru dezvoltarea mediilor de afaceri. Aceste construcţii instituţionale se vor realiza prin participarea celor patru consilii judeţene: Arad, Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin. Şi, sperăm noi, prin participarea primăriilor de municipii din fiecare judeţ. Este o premieră în acest sens, pentru că niciunde, în nicio regiune de dezvoltare economică nu a fost gândită o asemenea construcţie instituţională până acum, dar în condiţiile în care probabil judeţele vor primi prerogative multiple în dezvoltarea social economică, administrativă aşa cum predeve proiectul de lege pe care ministrul Dragnea l-a lansat, cu atât mai mult este nevoia să creăm asemenea instituţii ce să faciliteze accesul la fondurile europene. Consiliul de Dezvoltare Regională a acceptat ideea pe care domnul Maxim a avut-o şi cred că e un pas important înainte, dacă vorbim de integrare regională, pentru că regiunea nu înseamnă în sine capitală, sau un consiliu regional cu un preşedinte ales de populaţia din cele patru judeţe, ci înseamnă dezvoltare regională, instituţii ce să facă politica regiunii şi să deruleze programe de importanţă regională”.
De asemenea, a fost prezentat pachetul integrat de proiecte vizând Tehnologia Informaţiei şi Comunicării şi concluziile finale ale studiului Băncii Mondiale privind competitivitatea Regiunii Vest. În cadrul şedinţei, a fost aprobat raportul de activitate al celor două organisme pe prima jumătate a anului şi situaţiile financiare ale ADR Vest ca urmare a semnării proiectelor de finanţare pentru asistenţă tehnică în cadrul POSCCE.
CDR Vest este organismul regional deliberativ şi a fost constituit odată cu semnarea convenţiei de asociere a celor patru judeţe din zonă. Forul este alcătuit din preşedinţii consiliilor judeţene şi din câte un reprezentant al fiecărei categorii de consilii locale municipale, orăşeneşti şi comunale din fiecare judeţ al regiunii.