Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este propunerea pe care conducerea unităţii judeţene o consideră necesară pentru a da o şansă sistemului.

În această toamnă, unităţile spitaliceşti din judeţ se confruntă din nou cu problema bugetului, banii alocaţi iniţial neajungând decât până la începutul lui septembrie. Pe lângă prezentarea ideilor ce ar putea duce la reducerea cheltuielilor, conducerea spitalului judeţean a explicat că există şi secţii care nu se confruntă cu problema acută a banilor.

„Vă spun că Spitalul Judeţean are şi segmente care sunt rentabile, precizează dr. Dumitru Secăşan, managerul unităţii. Aici vorbesc despre Centrul Multifuncţional Bozovici, ce este rentabil pentru Spitalul Judeţean, în sensul în care cu el cheltuim cam 22.000 de lei pe lună şi aduce venituri de 31.000 de lei pe lună. Dar vă spun cu ce facem cheltuieli la Centrul Multifuncţional – cu salariile medicului şi ale celor două asistente, cu medicamente, reactivi şi materiale sanitare. Nu facem cheltuieli cu apă, curent, căldură, infirmiere şi îngrijitoare. Aceste cheltuieli sunt suportate de Asociaţia «Sănătate pentru Almăj»”.

Conducerea SJU Reşiţa consideră că ar fi necesară mai multă implicare din partea comunităţii locale, în special din partea autorităţilor administrative, pentru susţinerea sistemului de sănătate de care beneficiază toată lumea. Dr. Secăşan precizează: „Eu am mai făcut o solicitare către administraţie, în sensul următor. În condiţiile în care la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, 46% dintre pacienţi sunt cu domiciliul în Reşiţa, restul de 54% au domiciliul în judeţ sau în afara acestuia. Şi aici mă refer la administraţia locală din judeţ. Dacă un pacient vine dintr-o zonă a judeţului şi e internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, administraţia locală – consiliul local şi primăria locală – să aibă o contribuţie către Spitalul Judeţean, ce poate fi de 20 de lei, de 30 de lei, de 40 de lei, o singură dată, pentru o singură internare. Că face mai mult, nu contează, o dată să dea! Aceasta ar fi o modalitate de susţinere a unităţilor spitaliceşti de către comunitate, de către administraţie. La fel cum într-un sat, într-o comună, într-un oraş toată comunitatea participă la construirea bisericii şi a casei parohiale, aş considera că este aproape la fel să contribuie şi la susţinerea unităţii spitaliceşti, şi chiar să susţină construcţia aripii noi a Spitalului Judeţean. Cum Teatrul din Oraviţa a fost construit prin participarea comunităţii din toată zona, nu numai din Oraviţa, ci şi din toate satele din jur, aşa să zicem că ar putea fi susţinută şi construcţia aripii noi de către toată comunitatea judeţ”.

Ideea subliniată de conducerea spitalului este aceea ca omul să nu plătească direct, la internare, ci comunitatea, administraţia locală, din banii încasaţi tot de la cetăţeni, din taxe şi impozite.

Antoniu Mocanu