Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În momentul de faţă, cel mai mare spital din Caraş-Severin funcţionează cu doar două treimi din personalul necesar.

Sistemul sanitar din România a pierdut, în ultimii cinci ani, nu mai puţin de 23.000 de asistenţi medicali, adică 20% din total, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Nici la Reşiţa lucrurile nu stau deloc bine pentru că, potrivit conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă, unitatea funcţionează cu mai puţin de două treimi din personalul necesar. În clipa de faţă, SJU ar fi trebuit să aibă, conform normativelor de personal, 1.484 de angajaţi, însă n-are decât 970.

„Singurul sector unde stăm bine este încadrarea cu medici, noi stăm cel mai bine, faţă de asistente, unde stăm binişor, spune dr. Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean. În schimb, cu infirmierele şi îngrijitoarele lucrăm în stare de avarie”. Problema se acutizează însă pe zi ce trece pentru că angajări nu se pot face pe toate posturile care ar trebui ocupate, ci doar pe cele nou-eliberate. Iar concursurile organizate în ultima vreme, care ar fi trebuit să aducă noi angajaţi, n-au făcut decât să întârzie lucrurile.

Asta pentru că există oameni care se înscriu, se prezintă la concurs, reuşesc, se prezintă la lucru şi văd care este realitatea de la faţa locului, iar a doua zi nu se mai prezintă la serviciu. De ce? Pentru că, potrivit conducerii, în spitale există suferinţă, iar angajaţii trebuie să dea ceva de la ei, să pună suflet. După ce proaspăt angajaţii uită să mai vină la serviciu, urmează un alt concurs, o nouă perioadă de trei luni, şi tot aşa.

Dr. Secăşan a explicat că unitatea organizează selecţii în momentul în care se vacantează cel puţin 20 de posturi, însă fluctuaţia şi mobilitatea personalului este destul de crescută, în condiţiile în care vorbim totuşi de un spital cu o mie de angajaţi. În clipa de faţă, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa ar mai avea nevoie de 188 de asistenţi medicali, de 121 de infirmieri şi de 61 de îngrijitori (din numărul de 1.484 de angajaţi pe care ar trebui să-l aibă), însă nu poate face angajări decât pe un număr de 17 posturi. În rest, pentru cazuri de urgenţă, se pot face altfel de încadrări în muncă, pe prestări de servicii.

Antoniu Mocanu