Caraş-Severin, Romania

FÂRLIUG – … sau cum poţi pune instituţiile statului cu botul pe labe fără să te străduieşti prea tare. Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Autoritatea Sanitar-Veterinară, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Inspectoratul de Poliţie, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor şi Consiliul Local Fârliug şi-au declinat responsabilitatea, intrând într-un cerc vicios, legat de existenţa, mai mult sau mai puţin legală, a unui chioşc construit în faţa şcolii din comună.

Dacă la început a apărut rumoare şi zâmbete pe feţele celor prezenţi, acestea s-au transformat, ulterior, în hohote de râs. Problema a fost subliniată joi chiar de către primarul localităţii, Ioan Borduz, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

„E o problemă ce trenează de câteva luni şi nu ştiu cine ar putea s-o elimine. Este vorba despre o societate care funcţionează de vreo 15 ani în comună, ilegal. În 1998 s-a construit vestitul chioşc din faţa şcolii din Fârliug, despre care am descoperit abia acum trei ani că funcţionează ilegal. Am făcut toate demersurile, dar administratorul a refuzat să intre în legalitate prin diferite tertipuri. La finalul anului trecut, Consiliul Local a hotărât dărâmarea acestui chioşc, ce, pe lângă faptul că este inestetic, este amplasat în faţa şcolii şi vinde, pe lângă răcoritoare, şi băuturi alcoolice, la doar cinci metri de elevi”, a precizat Borduz. Sesizări au fost făcute şi de către Inspectoratul şcolar, în acest sens.

Societatea amintită a acţionat Consiliul Local în instanţă, ceea ce a dus la solicitarea avocatului de a opri aplicarea hotărârii consiliului de dărâmare a chioşcului.

„Am sesizat organele statului, respectiv ISU Semenic, DSVSA, Inspectoratul în construcţii, OPC, care au constatat ilegalitatea funcţionării în respectivul spaţiu. Suntem legaţi de mâini şi de picioare. DSVSA a emis o notă în acest sens, dar nu se poate rezolva problema”, a mai adăugat primarul de Fârliug.

Afirmaţiile au fost întărite de Ion Rădulescu, şeful DSVSA: „După primirea notificării, am trimis o echipă de medici, şi am constatat faptul că societatea funcţionează într-un spaţiu neautorizat sanitar-veterinar. În luna mai am emis o ordonanţă de interzicere a activităţii până la remedierea situaţiei de către administratorul societăţii. Am trimis către Registrul Comerţului, către Finanţe şi către Poliţie această decizie pentru a lua măsurile ce se impun. Am ajuns la concluzia că este necesară o echipă mixtă pentru intervenţie”. Din păcate, nici Poliţia nu poate interveni în această situaţie, din mai multe considerente: „Cunosc problema. Suspendarea activităţii unei societpăţi nu o facem noi. Am efectuat control luna trecută acolo, pe aspecte din competenţa noastră – documentaţie – la care nu s-au constatat nereguli. Nu putem suspenda activitatea unei societăţi”, a precizat comisarul şef Grigore Stolojescu, inspectorul şef al IPJ.

Nici Inspectoratul de Stat în Construcţii nu poate interveni, potrivit coordonatorului la nivel de judeţ, Anişoara Suciu: „Asta ţine de Consiliul Judeţean, pentru că este vorba de administratorul terenului, aflat în proprietate publică. Vorbim despre o construcţie pe domeniul public, iar legea precizează că la o construcţie neautorizată aflată pe domeniu public, administratorul decide prin hotărâre dărâmarea ei”.

Până şi amenda aplicată de DSVSA a fost contestată de societate în instanţă. Concesiunea solicitată, pe o perioadă de 49 de ani, a fost anulată de Consiliul Local, potrivit spuselor primarului Borduz, nefiind vreun contract între cele două părţi. Controalele Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor nu au rezolvat problema, deoarece, autorizaţia nu a putut fi retrasă prin competenţele instituţiei, deşi au scos la iveală lipsa autorizaţiei de funcţionare.

Şi, pentru că situaţia a rămas în coadă de peşte, prefectul Silviu Hurduzeu a decis organizarea comisiei mixte solicitate… „ca să nu rămânem ca-n bancul cu rabinul”.

Flavius Rotariu