Caraş-Severin, Romania

Mulţi au crezut că rocada Morar-Kovesi, rodul uimitoarei capacităţi a lui Băsescu de a le băga beţe-n roate adversarilor chiar şi când aceştia merg pe jos, a fost la un pas să ducă la un divorţ subit în USL. Ce-i drept, a fost o săptămână interesantă, plină de ameninţări scrâşnite şi înjurături scăpate printre dinţi între social-liberali, însă, în clipa de faţă, nu se poate discuta despre o despărţire între Ponta şi Antonescu. Pentru că, deocamdată, ambii au nevoie de căsnicia dintre PSD şi PNL.

De-o parte, Victor Ponta, cel care descoperă, pe zi ce trece, că puterea e mult mai puţin atrăgătoare atunci când nu o vezi de pe băncile opoziţiei. Acum, principala sa grijă nu mai e număratul voturilor, ci a banilor din buget. Are nevoie disperată de linişte, şi ar face aproape orice ca să aibă măcar o săptămână fără surprize de la Cotroceni. Dar e mai interesat de păstrarea USL întrucât, dacă liberalii întorc armele, poate să-şi ia adio de la Palatul Victoria.

De cealaltă parte, Crin Antonescu. Pentru el, treburile sunt ceva mai uşoare. Nu are nevoie de linişte de la Cotroceni, ba dimpotrivă. Are acces la putere prin intermediul partidului, însă fără responsabilităţile ce vin cu asta, pe care le-a lăsat, cu generozitate, în spinarea colegului copreşedinte. Încă îşi mai permite să facă pe rebelul, gata să muşte inclusiv din colegii de alianţă, însă şi el are nevoie de USL. Oricât l-ar atrage un gest de frondă ca plecarea din domiciliul conjugal cu trântiri de uşă, trebuie să strângă din dinţi; pe lângă faptul că Ponta le-ar da liberalilor peste degete cu uşa seifului bugetar, iar atunci s-ar putea ca oalele să se spargă în capul „balerinului“, în clipa de faţă nu are unde să meargă. O fi divorţat PDL-ul de Băsescu, însă deocamdată nu este pregătit să-şi pună pirostriile cu Antonescu. Prin Modrogani încă se mai aud tocurile Elenei Udrea, apoi e cam greu de crezut că Blaga ar accepta supunerea oarbă pe care Antonescu le-o cere liberalilor.

De aceea, cu excepţia unor evenimente cu totul extraordinare, căsnicia dintre cei doi va mai rezista. Doar după ce va fi eliminat duşmanul comun vom putea vedea cum toate rufele murdare ale USL, de la sacourile sobre la chiloţii peticiţi în fund, din care acum anumite televiziuni ne arată doar câte un colţ să ne facă poftă, vor fi spălate, stoarse şi apretate. În public, aşa cum se cuvine.

Nina Curiţa