Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sâmbătă am văzut un Traian Băsescu la ani lumină distanţă de imaginea cultivată cu atâta atenţie, de om puternic şi sigur pe sine, care-şi conduce partidul cu o mână de fier. Mai nervos decât de obicei, mai disperat chiar decât anul precedent, căci a putut vedea cum, sub ochii săi, partidul ce l-a dus la Cotroceni, ce i-a stat obedient alături atâta timp, la bine şi la rău, a divorţat de el în mod public şi l-a părăsit mult mai clar decât anul trecut, la prăbuşirea lui Boc.

Disperarea lui Băsescu e de înţeles – sâmbătă s-a jucat soarta ultimei sale redute, PDL. Nu l-a salvat nici discursul său, o adevărată mişcare disperată în condiţiile în care, teoretic, preşedintele României e apolitic. Ba chiar i-a dăunat; „sfaturile“ sale, aluziile transparente la candidatul preferat şi mai ales promisiunea că va reveni în PDL nu au făcut altceva decât să le reamintească democrat-liberalilor, în caz că au uitat, că Elena Udrea nu este altceva decât un Emil Boc pe tocuri. Nici măcar ameninţările, mai mult sau mai puţin subtile, nu l-au determinat pe Blaga şi pe susţinătorii săi să se retragă din calea dorinţelor prezidenţiale.

Aparent, Blaga a mers prea departe riscând ruperea partidului. Însă „buldogul“ nu e prost. Ştie că una e să o susţii pe Udrea în cadrul PDL, alta e să părăseşti partidul şi să o urmezi în incerta formaţiune pe care un Băsescu nervos a anunţat-o după rezultatul alegerilor. Altfel spus, cei mai mulţi dintre aliaţii Elenei Udrea se vor gândi de două ori înainte să dea vrabia din mână pe cioara de pe gard, cu atât mai mult cu cât victoriile de până acum ale „femeii care dă ora exactă în politica din România“ au fost obţinute în condiţii de laborator, împotriva unor adversari atent selecţionaţi, bine pregătiţi să se lase înfrânţi şi să o aplaude sportiv.

Totuşi, culmea ridicolului a fost ieşirea lui Băsescu de după anunţarea rezultatelor, dorinţa sa disperată de a da de înţeles că EL a fost cel care a divorţat de PDL, şi nu invers. Asta în condiţiile în care, aşa cum recunoaşte chiar dânsul, această despărţire de PDL a fost provocată de o jumătate dintr-un partid, în timp ce, anul trecut, câteva milioane de români nu au fost suficienţi să-l determine să se despartă de fotoliul de la Cotroceni.

Însă cei mai îngrijoraţi de rezultatul de sâmbătă ar trebui să fie social-democraţii. Un PDL ce a divorţat în public, pentru a doua oară, de Traian Băsescu, devine tot mai atrăgător pentru liberali. Singura dilemă va fi cum se va reface „căsnicia“ PNL-PDL: prin alianţă sau prin absorbţie.

Nina Curiţa