Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – 13 administraţii locale şi-au dat mâna pentru atragerea fondurilor europene, pornind de la nevoile fiecăruia. Înfiinţat în decembrie 2011, Grupul de Acţiune Locală (GAL) Asociaţia Poarta Almăjului, constituit din reprezentanţi ai sectorului public şi privat, are în teritoriu următoarele comune: Iablaniţa, Mehadia, Cornea, Lăpuşnicel, Bozovici, Cornereva, Mehadica, Domaşnea, Luncaviţa, Topleţ, Prigor, oraşul-staţiune Băile Herculane, şi comuna Padeş, cu satele aparţinătoare, din judeţul Gorj.

Potrivit declaraţiilor preşedintelui GAL Poarta Almăjului, Victor Terteleacă, menirea acestei asociaţii este aceea de a contribui la dezvoltarea zonei, pornind de la nevoile şi problemele celor 13 comunităţi locale. Cu alte cuvinte, primarii îşi dau mâna pentru a conlucra împreună, în vederea atragerii fondurilor europene.

Totodată, GAL Poarta Almăjului funcţionează ca o mică autoritate de management, deoarece are rolul de a selecta proiecte cu fonduri nerambursabile prin Axa 4 LEADER. „Practic, în viitor, noi vom lua locul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, rolul acesteia urmând să fie doar cel de a efectua plăţi. Dacă în România Grupurile Locale de Acţiune sunt la început, astfel de entităţi funcţionează foarte bine în ţări precum Franţa sau Spania, de ani de zile. Şi dacă pentru 2013 suma necesară finanţării proiectelor este limitată la 2,5 milioane de euro, din 2015 sumele care ni se vor aloca vor fi echivalente cu cele din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pentru care vor putea depune proiecte atât instituţiile publice, cât şi persoanele fizice şi cele juridice“, a declarat Victor Terteleacă.

De asemenea, reprezentanţii GAL-urilor au datoria de a sta de vorbă cu agricultorii, fermierii, firmele şi organizaţiile non-guvernamentale, pentru a le explica acestora cum se pot implica în procesul de dezvoltare al regiunii acoperite, încurajându-i pe cei cu idei de proiecte să solicite fonduri nerambursabile şi, totodată, arătându-le care sunt procedurile ce trebuie respectate şi oportunităţile existente.

Un prim pas în acest sens a fost făcut deja, căci, până ieri, la sediul GAL Poarta Almăjului din satul Petnic (comuna Iablaniţa) au fost depuse zece proiecte pe Măsura 322, respectiv 3.2.A – „Consolidarea şi renovarea instituţiilor sociale de bază aflate în stare de degradare“ şi 3.2.C – „Îmbunătăţirea calităţii vieţii şi creşterea de noi oportunităţi de recreere“. Astfel, prin accesarea celor două submăsuri, cele 13 primării aflate pe teritoriul GAL, în funcţie de nevoile fiecăruia, primesc bani fie pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea unităţilor de învăţământ, a bisericilor şi căminelor culturale, fie pentru amenajarea spaţiilor verzi şi de recreere. Până la sfârşitul anului 2015, Victor Terteleacă este convins că peste 70 de proiecte vor fi realizate pe teritoriul acoperit de GAL Poarta Almăjului.

Roxana Bălan Nafiru