REŞIŢA – Din anul 2008, în judeţul nostru a fost implementat sistemul testării pe calculator a cunoştinţelor teoretice pentru obţinerea permisului de conducere. Motivaţia a fost infalibilitatea sistemului şi eliminarea posibilelor „ajutoare“ din exterior. Cu toate acestea, atât candidaţi la examen cât şi unele voci ale instructorilor auto s-au ridicat pentru a acuza fie inadvertenţe legate de lipsa bibliografiei pentru unele răspunsuri, fie de ponderea întrebărilor ce ţin de mecanică sau conducere ecologică, în detrimentul celor ce ţin de circulaţia rutieră.
Întrebarea ridicată atât de instructori cât şi de candidaţi a fost unică: „Oare un viitor şofer nu trebuie să ştie mai bine regulile de circulaţie decât cum să rezolve o problemă mecanică sau cum să protejeze mediul? În cazul unei probleme mecanice sun asistenţa tehnică, iar problema mediului vine pe planul secund atunci când e vorba de riscul unui accident din cauza nerespectării regulilor“, a fost de părere un proaspăt deţinător de permis, secondat de instructorul său. Problema poate fi subiectivă, dar are un sâmbure de realitate. Se pare, însă, că ponderea întrebărilor de mecanică sau prim ajutor la testarea teoretică este dată doar de algoritmul sistemului şi ţine mai mult de „norocul“ candidatului.
Explicaţia legată de sistemul de testare pe calculator am primit-o de la comisarul şef George Marinescu, şeful Serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor Caraş-Severin: „Potrivit Ordinului ministrului Administraţiei şi Internelor 268 din 2010, pentru sisţinerea probei teoretice se utilizează aplicaţia realizată şi gestionată de DRPCIV, de la Bucureşti. Nu este în sarcina Serviciului nostru să elaboreze întrebări şi să stabilească o pondere a unui anumit tip de întrebări. Acelaşi ordin face referiri la structura testului, pe tipuri de întrebări. Cei care vi s-au adresat pot întâlni, la testare, întrebări din mecanică, protecţia mediului, prim ajutor şi, toate acestea, alese aleatoriu dintr-o bază de date de peste 3.500 de întrebări (la categoria B), să lase impresia că sunt prea multe faţă de ce au fost obişnuiţi şi ce ştiu, referitoare la circulaţie. Nu există o specificaţie clară privitor la numărul de întrebări de mecanică sau alt segment pe un singur test. Unii ar putea să nu găsească niciuna sau jumătate din test să conţină întrebări de mecanică, de exemplu. Ordinul amintit transpune în practică prevederile Directivei Europene 126 din 2006“, a mai amintit comisarul şef Marinescu.
Ţinând cont că viitorii şoferi se plâng de impactul pe care îl poate avea conţinutul testului asupra traficului rutier, am solicitat şi opinia comisarului şef Decebal Davidoiu, şeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Caraş-Severin.
„Pregătirea teoretică este importantă, dar am putea neglija pregătirea practică. E ideal ca teoria să fie pusă în practică, pentru că, în trafic, ai nevoie să iei decizii rapide şi corecte. Am mari aşteptări de la evoluţia pe viitor a legislaţiei rutiere. Cred că ar trebui să se schimbe ceva, pentru că este necesară creşterea ponderii practicii, pentru o instruire după capacitatea fiecăruia. Legislaţia rutieră e logică, dar pregătirea teoretică încă poate fi «fentată» de către elevi“, a mai amintit Davidoiu.
Flavius Rotariu