REŞIŢA – Cele aproximativ 150 de familii care locuiesc fără forme legale în cartierul reşiţean Mociur îşi vor putea închiria apartamentele.Problema celor aproximativ 150 de familii care locuiesc fără forme legale în cartierul reşiţean Mociur a fost abordată recent de administraţia reşiţeană. Autorităţile au decis, astfel, să aprobe închirierea spaţiilor locative din cele două blocuri preluate, recent, în administrare de către municipalitate. Asta înseamnă, în primul rând, acces legal la utilităţi, posibilitatea încheierii de contracte cu furnizorii şi înlăturarea mai multor neajunsuri legate de lipsa domiciliului stabil pe malurile Bârzavei. În clipa de faţă, ceilalţi locuitori ai zonei se plâng de căderile reţelei de electricitate ca urmare a furturilor masive de curent. Însă locatarii acuzaţi din cele două blocuri nu îşi pot face în clipa de faţă un contract cu cei de la curent fără un document care să le ateste dreptul de a locui în acele spaţii.
Mihai Stepanescu (foto), primarul Reşiţei, explică: „Imobilele sunt acum ale primăriei, dar până nu demult, scriptic au aparţinut celor de la finanţe, care le-au evaluat la 40 de miliarde vechi. Un milion de euro vânzarea lor, dar cu cetăţeni cu tot, care n-aveau contracte de închiriere. Noi le-am preluat cu obligaţii cu tot, pentru că ne interesează soarta celor de acolo. Am dus până lângă acele două blocuri apa şi canalizarea, utilităţile sunt acolo. Curentul este aproape. E nevoie de racorduri, iar pentru asta ar trebui să trecem la apartamentare, să se constituie acele asociaţii de proprietari. Sunt nişte paşi pe care ar trebui să-i facă cetăţenii, şi-i vor face. Iar ca să facă acei paşi ar trebui implicare. Şi cred că primăria şi consiliul local s-au implicat. Nu putem trece peste anumite etape“.
Edilul urbei a fost însă rezervat în ceea ce priveşte reabilitarea celor două imobile. Şi asta pentru că, după ce a vorbit cu viitorii chiriaşi, oamenii preferă să le cumpere în timp, în starea în care sunt acum, la preţuri situate undeva la 800 de euro, şi nicidecum să le cumpere după ce primăria va investi câte 5.000 de euro în fiecare dintre apartamente, ceea ce le va creşte preţul la 5.800 de euro.
„Cu privire la clădirile din Mociur, s-au făcut acele evaluări, cele două studii de fezabilitate ne conduc la o sumă nu mică vizând reabilitatea lor, 1.600.000 de euro, spune Stepanescu. Atât costă, în conformitate cu acele două studii, reabilitarea celor două cămine. M-am întrebat şi am întrebat colegii dacă nu am putea, cu acei bani, să construim două blocuri similare. De multe ori e mai greu şi costisitor să refaci ceea ce există, decât să faci ceva nou. Şi atunci am vrut, în primă fază, să intrăm cumva într-o relaţie comercială normală cu acei chiriaşi, cea mai mare parte sunt din Reşiţa, o mică parte nu sunt din Reşiţa, şi anume să le întocmim contracte de închiriere pe trei luni, cu posibilitatea de a prelungi încă trei luni, şi asta se întâmplă într-o analiză a Comisiei de Închirieri din cadrul consiliului local, iar în cele trei luni sau cel mult şase luni, noi să putem trece la apartamentare, ca să le oferim şi posibilitatea de a vinde, preţurile de acum, acele imobile. Este vorba despre apartamente cu o cameră, apartamente cu două camere, urmând a responsabiliza ulterior cetăţenii vizavi de faţade, vizavi de curăţenia din jurul blocurilor, iar majoritatea, în conformitate cu documentele pe care noi le-am anexat la proiectele de hotărâre, doresc, cel puţin aşa au exprimat prin declaraţie pe proprie răspundere, şi-au exprimat punctul de vedere de a cumpăra acele imobile“.
Cine va locui acolo sau ce se va întâmpla dacă actualii locatari nu plătesc? „O să vedem de la caz la caz, pentru că sunt situaţii speciale peste tot, dar putem adapta în mare măsură relaţiile contractuale pe care o să le avem cu chiriaşii, în sensul că putem evacua cetăţenii certaţi cu legea, cei care au dosare penale, şi sunt 23 din câte ştiu la număr, care sunt implicaţi în furturi de pe avutul public sau din spaţiile publice, şi-atunci ne uităm pe lista aprobată în cadrul unei şedinţe publice, cine este în drept să ocupe aceste spaţii. Deci vor fi cu siguranţă înlocuitori, doritori. Este vorba de circa 2.000 de solicitări, de cereri, şi din 2.000 probabil se găsesc câteva zeci care să-i înlocuiască pe cei care nu doresc, nu plătesc, sunt certaţi cu legea, de la caz la caz ne vom adapta“.
Municipalitatea a ţinut să-i asigure pe viitorii chiriaşi de faptul că sumele pe care le vor plăti drept chirii sunt foarte mici. În plus, „noi am asigurat şi vom asigura, imediat după aprobarea bugetului, acele ajutoare sociale şi mai ales ajutoare de urgenţă, pentru că nu toţi sunt asistaţi social, a adăugat primarul Reşiţei. Dar putem, de la caz la caz, să asigurăm, am făcut-o în aceşti ultimi patru ani, vom face şi în continuare, cred eu, vom acorda ajutoare de urgenţă. Adică îi vom susţine, îi vom ajuta în continuare pe cei care nu au posibilitatea să plătească chirii sau altele, după ce facem verificări. Îi ajutăm pe cei care merită“.
Antoniu Mocanu