REŞIŢA – Elevii din medii defavorizate au constituit subiectul unei discuţii aprinse în Comisia de Dialog Social.Potrivit unei analize întocmite de către Inspectoratul Şcolar Judeţean şi prezentate în şedinţa de miercuri de către inspectorul şcolar Gheorghe Manda, grupul vulnerabil al populaţiei şcolare este constituit la nivelul elevilor corigenţi, neîncheiaţi şi care abandonează şcoala.
„Procentul de aproximativ 3% de elevi care se înscriu în acest grup nu constituie o cifră îngrijorătoare, dar ne motivează să procedăm în continuare la o serie de măsuri care să preîntâmpine o astfel de situaţie. Punctele critice ale problemelor cu care se confruntă grupurile defavorizate, incluzând romii, sunt legate de lipsa hranei şi îmbrăcămintei, insecuritatea fizică şi psihică în familie şi şcoală, mentalităţi şi obiceiuri sau lipsa de stimă şi interes. Am reuşit, pe de altă parte, să implementăm în toate oraşele judeţului programul «A doua şansă». Am întâlnit, la Teregova, un bărbat trecut bine de 50 de ani care a revenit la şcoală declarând că, în tinereţe, altcineva a decis pentru el“, a precizat Gheorghe Manda.
Ulterior prezentării făcute de către reprezentantul ISJ au mai luat cuvântul Nicolae Drăgan, preşedintele BNS Caraş-Severin, Dragoş Luca – directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Ovidiu Almăjan de la UGIR 1903 şi Jivomir Tovladiaţ – liderul CNSLR Frăţia. Fiecare a decis să puncteze diferit în acestă problematică, atât legat de discriminare şi romi, de lipsa de implicare a statului în susţinerea copiilor în şcoală sau de starea socială care susţine implicit absenteismul şi abandonul şcolar. Prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, a intervenit pentru a preciza că „procentul de populaţie ce face parte din grupurile dezavantajate nu se rezumă la etnia romă. Aş dori ca toţi copiii să beneficieze de acelaşi act de educaţie. Aş dori ca în acele localităţi cu grupuri dezavantajate implicarea şi dăruirea cadrelor didactice să fie mult mai mare“.
Flavius Rotariu