Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După dealuri, unul din cele mai vizionate filme româneşti ale anului, cu peste 53.000 de spectatori în cinematografe, a rulat luni seara şi la Reşiţa. Sala de spectacole a Palatului Cultural din municipiu a devenit neîncăpătoare, luni, pentru iubitorii filmului românesc, veniţi în număr mare la prezentarea peliculei După dealuri.

Filmul scris şi regizat de Cristian Mungiu, premiat anul acesta la Festivalul de la Cannes și propus de România la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, a rulat luni seară de două ori. Despre culisele acestei producţii multipremiate le-a vorbit spectatorilor actorul Valeriu Andriuţă, care nu a venit singur la Reşiţa, ci însoţit de alţi doi colegi din distribuția acestei pelicule, Dana Tapalagă şi Ionuţ Ghinea.

Pentru că prima proiecție a fost rezervată, dacă putem spune așa, elevilor, care au venit însoțiți de dascălii lor, la vederea unui public atât de tânăr, actorul Valeriu Andrițoiu nu și-a ascuns satisfacția: „Mă bucur foarte mult să văd atât de mulți tineri. Este prima sala care arată atât de radioasă și de tânără. Acest film este rodul unei munci colective, a unei munci foarte mari. Sigur, aici suntem doar trei dintre cei care au jucat în distribuția acestui film, pentru că doar noi am putut ajunge astăzi aici (luni – 10 decembrie, n.r.) Ceilalți colegi sunt în alte locații, pentru că filmul rulează în prezent în alte 40 de țări“.

Filmul spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

După dealuri a fost nominalizat, recent, la categoria „Cel mai bun film internaţional“ la Satellite Awards, premiile decernate anual de International Press Academy, iar în noiembrie a câştigat trofeul celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Mar del Plata (Argentina) şi Premiul Special al Juriului, la gala de închidere a celei de-a 50-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Gijon (Spania). Cele două trofee se adaugă şirului de distincţii obţinute de film de la Cannes încoace, unul dintre cele mai recente fiind Premiul publicului în secţiunea Balcan Survey a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic.

Filmul lui Cristian Mungiu este inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran. Imaginea este semnată de Oleg Mutu. La Cannes, pelicula a fost premiată pentru scenariu şi interpretare – dublu trofeu care premiază prestaţiile actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur. Evenimentul de la Palatul Cultural a fost organizat cu sprijinul Primăriei Reşiţa.

Roxana Bălan Nafiru