Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa a lansat joi, 12 iulie, tinerilor o nouă invitaţie la construirea unei cariere, sub sloganul „Modelează-ţi viitorul cu noi“. Conducerea forului a prezentat oferta de locuri pe care le pune la dispoziţia celor care doresc să ajungă studenţi sau masteranzi ai forului de pe malul Bârzavei.

Ce oferă UEM tinerilor care aleg să rămână în judeţ, pentru continuarea studiilor? „Oferim un învăţământ de foarte bună calitate şi dovada acestui fapt sunt numeroasele premii pe care studenţii noştri le obţin în competiţiile organizate la nivel naţional şi nu numai, se mândreşte prof.univ.dr.ing. Doina Frunzăverde, rectorul forului. Aceste premii dovedesc atât calitatea învăţământului de la Reşiţa, cât şi relaţiile create între cadrele didactice şi elevi, care sunt mai strânse în universitatea noastră, decât în universităţile mai mari, unde profesorii nu au timp pentru a vorbi fiecărui student în parte“. Pentru tinerii din judeţ, există şi un cămin cu 335 de locuri, universitatea este prezentă atât la Reşiţa, cât şi la Caransebeş (secţia de Teologie).

Şi chiar dacă am crede că aleg Universitatea Eftimie Murgu doar tinerii care nu îşi permit o gazdă în altă parte, potrivit rectorului UEM lucrurile nu stau tocmai astfel: „Nu am gândit programele de studii pentru cei care au posibilităţi reduse. În ultima vreme, cam toate universităţile, chiar şi cele mari, tind să devină universităţi de regiune. Dacă vrei să înveţi, ai posibilitatea să înveţi bine. Ceea ce ţi se oferă acasă, în aceleaşi condiţii ca şi printre străini, ar trebui să primeze. Nu avem toate programele de studii ca şi alţii, dar garantăm că, pentru programele pe care le avem, dacă se vor duce în altă parte, nu vor avea nimic în plus“. Doina Frunzăverde a explicat şi faptul că tinerii doritori de distracţii pe la Timişoara sau prin altă parte au o serie de alternative de a merge acolo în weekend. Costurile de transport ar fi cam aceleaşi, ca şi în cazul în care ar învăţa acolo, însă nu ar fi de plătit nicio gazdă. În plus, condiţiile de studiu de acasă sunt net superioare unei biblioteci sau camere de cămin, împărţită cu alţi colegi.

Pe scurt, sesiunea de vară a admiterii la Universitatea Eftimie Murgu debutează vineri, 13 iulie, şi se derulează timp de opt zile, până în 21 iulie, programul fiind cuprins între orele 9 şi 16. Pentru studiile de licenţă, la învăţământul la zi, sunt disponibile 900 de locuri (dintre care 461 cu taxă), iar la cel la distanţă – 300 de locuri cu taxă. Pentru masterat, sunt disponibile 445 de locuri, toate la zi, dintre care 220 cu taxă. Locurile care rămân neocupate vor fi oferite din nou, în cadrul sesiunii de toamnă, din 17-24 septembrie. Admiterea se face pe bază de dosar, în baza mediei obţinute la examenul de Bacalaureat, excepţie făcând specializarea Drept european şi internaţional, unde candidaţii trebuie să susţină examene.

Antoniu Mocanu