REŞIŢA – Este opinia reprezentantului CAS Caraş-Severin faţă de actualele acte normative în Sănătate. Discuţii aprinse au fost generate de modificările privind organizarea sistemului de sănătate românesc în cadrul şedinţei Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârsnice. Subiectul a fost propus cu ceva vreme în urmă, dar tot a incitat spiritele în cadrul întâlnirii.
Din partea Casei judeţene de asigurări de sănătate a luat cuvântul dr. Laurenţiu Mărţuică (foto), cel care a apreciat că este imperativă impunerea unei noi legi a sistemului, mai ales din cauză că cea în vigoare a suferit sute de modificări şi poate deveni neconstituţională.
Acesta a aşteptat întrebări legate de coplata pentru serviciile care au intrat în vigoare în acest an şi care se ridică la a 12-a parte din venitul net anual al asiguratului, dar subiectul a fost abandonat în favoarea discuţiilor privind modul în care trebuie să arate o nouă Lege a Sănătăţii.
„De la coplată sunt scutite anumite categorii de populaţie: elevii, studenţii, pensionarii cu venituri sub 740 de lei şi pacienţii incluşi în programele naţionale de sănătate. Această coplată se prevedea să intre sub incidenţa asiguratorilor privaţi în proiectul de lege recent. Sistemul, aşa cum este gândit prin legea în vigoare, este fundamental greşit. Acesta determină pervertirea modului de gândire al personalului medical. Atunci când pacientul intră într-un cabinet sau un spital, toată structura aceea îl vede pe pacient ca pe un portofel şi se gândeşte la banii pe care îi poate atrage pentru structura în care lucrează. Asta se întâmplă în principal din cauza subfinanţării. Sănătatea înseamnă bani, dar şi că banii sunt puţini. Să punem ceva în loc, dar să punem ceva bun. Să regândim sistemul, bazându-ne pe creşterea calităţii actului medical şi infuzie de capital, dar, din 23 martie 2007 a adormit pe site-ul ministerului de resort un proiect privind calitatea actului medical. Nu putem defini pachetul minimal de servicii medicale după aprobarea legii, pentru că acesta ar putea fi condiţionat de asigurator. Nu există asigurator privat care să vină cu bani, ci banii îi ia de la asigurat“, a precizat dr. Mărţuică.
„Va trebui să avem discuţii ulterioare pe baza unui schelet al viitoarei legi. Se pot transmite direct ministerului amendamente şi propuneri pentru viitorul act normativ. Sunt probleme şi cu protecţia personalului medical, plătit destul de slab, şi din acest motiv aplicăm apostile multe pentru plecarea celor calificaţi din ţară. Trebuie gândit urgent un mod de aducere a banilor în sistem, pentru că riscăm să plecăm, pe bani, să ne tratăm în alte ţări. Nici sistemul medicilor de familie nu este foarte bine pus la punct, pentru tratamentul ambulatoriu, şi deci, mai ieftin al unor cazuri care ajung, de obicei, la Unitatea de Primiri Urgenţe“, a precizat subprefectul Nicolae Verindeanu.
Opinii şi argumente au mai fost aduse şi de alţi participaţi la şedinţă, dar concluzia finală a fost aceea că este nevoie de o lege în sistem, dar una care să protejeze anumite categorii de populaţie.
Flavius Rotariu