Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Prima secție s-a deschis la Caransebeș, urmată după 3 ani de cea de la Oravița. Vorbim despre primele structuri ale trupelor profesioniste de salvatori din județ!

În urmă cu 88 de ani, pe 1 aprilie 1937, la Caransebeș, a fost construită prima secție de pompieri militari de pe teritoriul județului Caraș-Severin. După trei ani, pe 1 aprilie 1940, a fost înființată și secția de la Oravița.

La baza înființării acestor structuri a stat Legea pentru organizarea pompierilor din anul 1936, conform căreia „prevenirea și combaterea sinistrelor, precum și executarea măsurilor impuse pompierilor prin Regulamentul Apărării Pasive sunt încredințate pe tot cuprinsul țării Corpului Pompierilor Militari, ce era subordonat Ministerului de Interne”.

„Odată cu înființarea celor două subunități s-a redus semnificativ timpul de răspuns în aceste zone aflate într-o continuă creștere demografică. Raionul de intervenție al acestor subunități include peste 40 de localități și 5 orașe din județul nostru și au în dotare autospeciale de intervenție, autospeciale de stingere cu apă și spumă, autospeciale de intervenție și salvare de la înălțime, autospeciale SMURD și personal format din profesioniști, specializați pentru fiecare domeniu de activitate. Astfel, comunitatea are asigurată intervenția promptă a pompierilor, fie că este vorba de incendii, urgențe medicale, accidente rutiere sau alte evenimente care să le pună viața sau bunurile în pericol. Prin operaționalizarea acestor subunități, timpul mediu de răspuns în situațiile de urgență a scăzut, crescând astfel, nivelul de siguranță și protecție a comunității.“, transmite ISU.

În imagine, „bătrânica roșie“ a Secției de Pompieri Militari Oravița, fabricată în 1968, fotografie din arhiva ISU „Semenic“, despre care am putut regăsi, pe o rețea de socializare, aprecierea: „«Suedeza» le scoate la pensie pe alea românești!“

JCS-A.M.

Adaugă comentariu