CARAȘ-SEVERIN – Asta au descoperit, în prima etapă a unui proiect european de restaurare a râurilor din Carpații Meridionali, cei de la Rewilding România!
Prima etapă a inițiativei ”Restaurarea râurilor din Carpații Meridionali”, finanțată prin Programul Open Rivers, s-a încheiat în luna martie a acestui an. Recent, cei de la organizația Rewilding România au prezentat concluziile acestei etape în care au fost identificate nu mai puțin de 82 de bariere pe râurile Belareca, Pârâul Rece, Feneș, Sebeș și Bistra, cu un impact negativ asupra ecosistemelor.
„Râurile cu curgere liberă sunt artere pline de viață care asigură sănătatea ecosistemelor și susțin biodiversitatea. Prin inițiativa de refacere a conectivității longitudinale a râurilor finanțată prin Programul Open Rivers, implementată de Rewilding România în parteneriat cu Aqua Crisius în bazinele hidrografice Cerna-Belareca, Pârâul-Rece, Feneș, Sebeș și Bistra, au fost identificate nu mai puțin de 82 de bariere. Multe dintre aceste construcții realizate pe cursul râurilor și-au pierdut de mult funcționalitatea, sunt ieșite din uz și se află într-o stare avansată de degradare. Cu toate acestea, impactul negativ asupra naturii continuă!”, spun cei de la Rewilding România.
Un ecosistem este ca un mecanism în care fiecare piesă este esențială pentru o bună funcționare. Și dacă fiecare specie, oricât de mică, este importantă, oare cât de importantă este apa râurilor care ține natura în viață?
„În anul 2024 am accesat împreună cu partenerii de la Aqua Crisius suma de 74.700 de euro prin Programul Open Rivers, prin care am demarat prima etapă absolut necesară în eliminarea barierelor din 5 bazine hidrografice din Carpații de Sud-Vest: Cerna-Belareca, Pârâul-Rece, Feneș, Sebeș și Bistra. Scopul acestei inițiative este de a reface conectivitatea longitudinală a râurilor prin identificarea și eliminarea barierelor de mici dimensiuni, care nu își mai îndeplinesc rolul pentru care au fost proiectate sau sunt într-o stare avansată de degradare. Ne dorim ca natura și oamenii să prospere împreună, iar restaurarea râurilor este un pas important.“, au precizat reprezentanții organizației Rewilding România.
În următoarea etapă a acestei inițiative, se vor întocmi documentațiile tehnice necesare în vederea înlăturării barierelor selectate, întâlniri publice în cadrul cărora vor fi discutate următoarele acțiuni, precum și beneficiile pe care înlăturarea barierelor le poate aduce pentru natură și comunitate. Până acum au avut loc întâlniri în trei UAT-uri din bazinele hidrografice Belareca, Bistra și Sebeș, se mai precizează în comunicatul transmis de Rewilding România.
JCS-Nicoleta Moraru
FOTO: Rewilding România