Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Despre asta este vorba, potrivit senatorului Ion Mocioalcă, în Programul Național de Sprijin al Industriei Alimentare – Investalim!

„Patriotism economic și productivism, titrează senatorul social-democrat cărășean, despre noul program Investalim. 600 de milioane de euro vor fi alocate, în următorii 3 ani, pentru susținerea investițiilor în noi unități de producție și/sau în modernizarea și dezvoltarea celor existente. Obiectivele strategice vizate sunt întărirea siguranței alimentare și reducerea deficitului comercial. Sprijinul statului se manifestă prin garanții de stat de până la 80% din valoarea creditelor angajate de investitor și dobânda subvenționată. Statul plătește componenta ROBOR a dobânzii și investitorul doar o marjă de 2%“.

Potrivit oficialului, există două forme de sprijin. În primul caz, este vorba despre o schemă de ajutor de stat pentru înființarea sau dezvoltarea capacităților de producție din industria alimentară. Creditul va fi acordat de bănci comerciale, dar nu mai mult de 50 de milioane de lei/beneficiar, pe o durată de maximum 10 ani. A doua formă de sprijin este facilitarea accesului la finanțare pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor făcute de beneficiarii eligibili. Creditul bancar poate fi de maxim 30 de milioane de lei, pe maximum 5 ani.

Există și o condiție! Pentru a se încadra în program, companiile aplicante trebuie să facă o investiție de cel puțin jumătate de milion de euro, a încheiat Ion Mocioalcă.

JCS-T.K.