CARAȘ-SEVERIN – Administrația județeană a decis utilizarea a 32,53 milioane de lei pentru modernizarea și repararea drumurilor județene și a încă 21,38 milioane de lei ca fond de intervenții în calamități și reparații capitale. Impresionantele sume sunt însă rămase necheltuite nu doar de anul trecut, ci chiar dinainte…
Administrația județeană a ales ce să facă cu 94,87 de milioane de lei din excedentul de 96,03 milioane de lei, rămas neutilizat din 2024. Din acești bani, 64,64 de milioane de lei erau necheltuite chiar din anii anteriori! Pe listă apar bani rămași din neefectuarea de lucrări pe calamități, pe proiecte, pe modernizări de drumuri și poduri, studii, expertize, consultanță și DALI-uri, și chiar dotări care nu au mai fost realizate.
Cele 94,87 de milioane vor fi direcționate, în principal, pentru modernizări și reabilitări de drumuri județene, pentru intervenții pe calamități și reparații capitale, pentru susținerea cofinanțării proiectelor europene, a celor pe PNRR, pentru dotarea administrației județene, pentru transferuri de capital către instituțiile subordonate.
„Deși e bine uneori să ai excedent, că mai poți să utilizezi acești bani, însă îmi doresc ca până la sfârșitul anului să utilizăm mare parte din acești bani, a declarat Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean. Sigur că sunt unele obiective unde poate că nu vom reuși. Vă dau exemplu la calamități, pe unele obiective, în momentul în care s-au finanțat acele calamități, sunt sume destul de mici, le purtăm de la an la an. O să încercăm să găsim o modalitate să închidem aceste sume pentru a nu mai purta acești bani de la un al la altul.“
Legat de sumele de pe calamități, rămase din trecut, liberalul Andrei Ungur a precizat că „ele pot fi închise, din câte știu s-a și început în mandatul trecut, pentru că multe dintre ele au fost și făcute“. Șeful județului a decis că, în această situație, respectivele sume vor fi redirecționate prioritar către drumurile județene.
Chiar dacă nu a intervenit în discuții, în ședință – votul pe folosirea excedentului fiind unanim –, consilierul județean Andrei Apostol (PNL) a ținut să explice de unde provine, de fapt, acest excedent care ajută actuala administrație județeană să se bucure de un buget cu 26% mai mare decât anul trecut. Banii vin, de fapt, „din sume blocate care nu au reușit să fie transformate în investiții“, dintr-o „sincopă, dovada că lucrurile nu au funcționat normal în mandatul trecut! Probabil vă amintiți cum au tratat consilierii PSD proiectele pe mandatul lui Romeo Dunca, mai ales în ultimul an. Fericiți că au majoritate, au blocat absolut toate investițiile, doar din dorința ca lucrări majore de reparații și modernizări să nu înceapă înaintea campaniei electorale. Au reușit un blocaj fără precedent în istoria CJ-ului.“
Consilierul amintește faptul că Dunca a lăsat în urmă nu doar un excedent impresionant, ci și o serie de proiecte gata de pus în aplicare și un grad de îndatorare al județului de doar 3%, redus de la 49%, cu cât l-a preluat după primul mandat al lui Hurduzeu.
Dar să încheiem cu optimism, tot de la Andrei Apostol citire: „Domnul Hurduzeu are toate premisele să facă treabă! Are un buget foarte bun, are finanțări obținute și proiecte mari cu documentele deja finalizate, pentru care nu mai are de făcut decât postarea și poza de final. Deci, să facă treabă!“ Și a promis că liberalii nu vor bloca proiectele lui Hurduzeu așa cum au făcut-o social-democrații cu cele ale lui Dunca.
JCS-A.M.
2 Comentarii
O parasuta politica , Hurduzeu, pe ăștia sa nu-i crezi nici morti
Trăiască firmele de casă , au acum de unde mulge! Sa vedem dacă Silvică rămâne la nivel de marioneta la semnarea contractelor sau va proceda profesionist, astfel incat calitatea sa primeze nu interesele de partid. Vorbim peste un an…
P.S. Prefectul , cel numit, nu ales, ce cauta la masa aleșilor? A venit sa-i prezinte lui Silvica primul obuz “made în Reșița” sau doar ca să nu miște careva în frontul pesedist? Ca “e foame de bani băeți “…