Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL. Telefoanele mobile, aceste mini-calculatoare portabile prezente zi de zi în viața noastră, ne ajută să facem cât mai multe lucruri, însă dacă le folosim în exces, ne pot dăuna sănătății. Află cum poți să reduci cât mai mult din efectele adverse pe care acestea le pot cauza și cum să petreci timpul în mod eficient utilizându-le.

  1. Folosește-l doar atunci când ai nevoie

Îți mai aduci aminte de vremurile în care foloseai telefonul mobil doar pentru a iniția apeluri telefonice și pentru a trimite sms-uri? Sigur că tehnologia a evoluat și astăzi poți să faci mult mai multe activități cu ajutorul telefonului mobil, cum ar fi: poze, videouri, aplicații utile pentru tine sau chiar modalități prin care îți poți face treaba de la job.

Evident că nu vei putea renunța la toate acestea, însă te sfătuim să încerci să-i vezi strict utilitatea practică și să nu îl folosești ca pe un mediu de entertaining, cum ar fi jocurile sau alte activități de felul acesta.

  1. Ține-l departe de tine atunci când nu ai nevoie de el

De câte ori ți s-a întâmplat să verifici telefonul chiar și dacă nu ai primit o notificare sau dacă ai ceva important de făcut? Află că acest lucru are o explicație psihologică: obișnuința de a ține telefonul lângă tine și de a-l verifica aproape cu sfințenie se poate transforma în dependență și astfel vei utiliza telefonul chiar și când nu este cazul.

De asemenea, notificările pe care le primești chiar și atunci când faci ceva important, te pot distrage de la munca ta, deci cu atât mai mult, te sfătuim să-l ții la distanță. Pune-l în altă cameră atunci când lucrezi sau când porți o conversație serioasă și astfel nu vei mai fi tentat să îl verifici în mod continuu.

  1. Dezactivează notificările care nu sunt importante

Poate că te-au distras de la lucruri importante notificările pe care le primești și care, de fapt, nu contează.

Probabil că te afli în numeroase grupuri care au legătură cu rețelele sociale, dar care nu sunt, evident, toate la fel de importante.

Te sfătuim să dezactivezi aceste notificări și să le lași active doar pe cele care te interesează cu adevărat. Astfel vei fi întrerupt mai puțin și, în consecință, tentația de a te te opri din ceea ce faci va fi cu atât mai mică.

  1. Folosește-l cât mai puțin în timpul liber

Cu toții pierdem o mare parte din timpul nostru liber folosind telefonul mobil. Ei bine, iPhone 15, iPhone 15 Pro Max sau orice model de telefon ai deține, pot lua o pauză de la folosirea intensă deoarece este mult mai important să îți canalizezi atenția și energia făcând alte lucruri.

De pildă, în loc să scrollezi compulsiv pe social media, poți înlocui acest obicei cu unul sănătos, cum ar fi, de exemplu, o ieșire în oraș cu prietenii sau o plimbare în parc de câteva minute.

Să nu uităm nici de concedii, unde există un mare risc de a nu lua pauze de la utilizarea telefonului mobil. Te invităm să faci un test și să încerci ca, în următoarea vacanță pe care o vei avea să îți folosești noul telefon iPhone 15 doar pentru a face poze, filmări și a vorbi, din când în când, cu cei dragi. De restul timpului te vei bucura încercând experiențele numeroase de care ai ocazie în fiecare concediu sau escapadă.

Să nu uităm nici de timpii morți, pe care îi experimentăm aproape zilnic. De exemplu, atunci când te afli în trafic sau aștepți pe cineva, chiar dacă nu faci nimic altceva, te poți bucura de natură, de priveliște sau poți pur și simplu să fii în contact cu tine și cu gândurile tale pentru câteva minute.

  1. Lasă mail-ul de la job pe telefonul de la job

O altă modalitate de a reduce din timpul petrecut folosind telefonul mobil este și aceea de a nu instala mailul de serviciu pe telefonul tău personal. Notificările pe care le primești te pot distrage și te pot încărca emoțional cu problemele de la birou, pe care este bine să le lași acolo unele este locul, adică la serviciu.

Spor la relaxare!