Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Atât a primit Spitalul Județean de Urgență Reşița în cadrul unei cooperări în beneficiul sănătății. Banii au venit ca urmare a derulării proiectului „Îmbătrânire sănătoasă și demență, o viață mai bună”, derulat prin Programul Interreg-IPA de cooperare transfrontalieră România-Serbia, între Spitalului de Boli Psihice din Vârșeț și spitalul reșițean!

Suma amintită a revenit unității medicale reșițene din valoarea totală de peste 1,75 milioane euro a proiectului, peste 370.000 de euro fiind deja investiți în aparatură medicală.

„În cadrul proiectului, au fost organizate mese rotunde destinate specialiștilor în domeniu și seminarii de informare în comunități izolate din județ. S-a tipărit o carte de specialitate, «Factori de risc modificabili și prevenirea demenței», s-a realizat un soft și un studiu privind incidenţa demenţei şi a factorilor de risc modificabili ai acesteia, la pacienţii noștri”, se arată într-un comunicat primit la redacție.

Potrivit studiilor, demența apare la 3% din populaţia de 65-74 ani, la 19% din grupa de vârstă 75-84 ani şi la aproape 50% din cei peste 85 ani. De aceea a devenit o problemă majoră de sănătate publică la nivel global. În multe ţări, tratarea şi îngrijirea bolnavilor este prioritate naţională, investindu-se în cercetare, educaţie sanitară, asistenţă şi servicii sociale.

JCS-Ionel Ivașcu