Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În nouă comune din Caraş-Severin, pe o suprafaţă de peste 5.300 de hectare se practică agricultura ecologică!

Raportul Direcţiei Agricole Caraş-Severin, prezentat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, reprezintă radiografia agriculturii cărăşene în momentul de faţă. Un capitol important al acestui raport detailat întocmit de specialiştii de la DAJ este cel al agriculturii ecologice.

Până acum, 329 de cărăşeni s-au înscris pentru practicarea acestui gen de agricultură care, se pare, câştigă tot mai mult teren în rândul producătorilor agricoli. Cei mai mulți dintre cei înregistraţi pentru practicarea agriculturii ecologice provin din comunele Armeniș, Bolvașnița, Cornereva, Domașnea, Iablanița, Măureni, Ramna, Slatina Timiş și Teregova. Suprafața agricolă totală înregistrată pe care se practică agricultură ecologică în județul nostru este de 5.353,67 ha.

Referitor la vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de la începutul acestui an şi până la sfârşitul lunii iulie au fost emise 171 avize finale necesare înstrăinării terenurilor din extravilanul localităţilor din Caraş-Severin. „În domeniul scoaterii terenurilor din circuitul agricol, au fost verificate şi soluţionate dosarele cu solicitările de scoatere a terenurilor din circuitul agricol și au fost emise 5 decizii, precum și de introducere în intravilan, fiind emise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale 7 avize favorabile“, a precizat Sorin Borugă, directorul Direcţiei Agricole Caraş-Severin.

În domeniul sprijinirii UAT-urilor în elaborarea proiectelor de amenajament pastoral, până la această dată, Direcţia Agricolă a avizat un număr de 73 de proiecte. La capitolul autorizaţii, au fost eliberate 11 autorizaţii de înfiinţare a plantaţiilor de pomi şi arbuşti fructiferi, 3 autorizaţii de defrişare, specialiştii de la DAJ efectuând şi o verificare în teren la un depozit de cereale în vederea eliberării autorizaţiei legale. Până în prezent, la Direcţia Agricolă s-au emis 202 avize consultative agricultorilor cărăşeni, în vederea eliberării atestatelor de producător.

JCS-Nicoleta Moraru