Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Și anul acesta cei interesați să-și cumpere vechime în muncă, pentru a-și rotunji stagiul de care au nevoie, o pot face la un cost raportat la salariul minim, ceea ce înseamnă cel puțin 750 lei pentru o lună de vechime, respectiv 9.000 de lei pentru un an!

Potrivit directorului Casei Județene de Pensii Caraș-Severin, Dorin Gheorghe Brăilă, există 277 de contracte încheiate cu persoane din județ care și-au cumpărat vechime în muncă. Acest drept le-a fost dat de OUG 163, modificată și aprobată prin Legea 168, din iunie 2021, care introduce posibilitatea cumpărării de vechime.

Actul normativ introduce posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială, pentru o perioadă de maximum 6 ani. Însă această posibilitate este limitată, încheierea unui astfel de contract putând fi cerută doar între 28 septembrie 2020, data intrării în vigoare a reglementării, și 31 august 2023. Astfel, cei interesați mai au la dispoziție aproape 8 luni pentru a încheiat astfel de documente.

În intervalul de 6 ani calendaristici, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate. În temeiul acestui act normativ, contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetățenie, care îndeplinește, cumulativ, 3 condiţii: atunci când încheie contractul de asigurare socială, nu are calitatea de pensionar; în perioada pentru care solicită asigurarea nu a realizat deja stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale; pentru respectiva perioadă nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii.

Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare. Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială și casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei interesate ori, după caz, a mandatarului.

Pentru încheierea contractului de asigurare sunt necesare, după caz: actul de identitate al beneficiarului, respectiv al mandatarului, în original și copie; declarația pe propria-răspundere; procura specială autentificată care trebuie să conțină, în mod expres, datele de identificare ale mandantului și ale mandatarului, respectiv cel puțin: numele, prenumele, data nașterii, adresa și CNP-ul. Obiectul procurii îl constituie împuternicirea mandatarului de a încheia contractul de asigurare socială prevăzut de OUG nr. 163/2020 modificată și aprobată de Legea nr.168 din 22 iunie 2021, în numele persoanei care va beneficia de asigurare și de a achita contribuția de asigurări sociale, datorată de persoana asigurată.

Contribuția datorată este aleasă de cel care semnează contractul, dar nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Începând cu data de 01 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 3.000 de lei, iar cota contribuției de asigurări sociale, aferentă acestei sume, este de 25%, adică de minimum 750 de lei, respectiv 9.000 de lei pentru un an. Ceea ce înseamnă că, pentru 6 ani, ar trebui achitați minim 54.000 de lei. Dacă salariul minim se modifică ulterior încheierii contractului, contribuția deja stabilită nu va fi afectată. Suma cu titlu de contribuție de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranșe lunare, fără a depăși data de 31.08.2023. Iar plata se poate face prin orice mijloc de plată, inclusiv numerar la casieria Casei de Pensii sau în contul deschis pe seama acesteia la Trezoreria Statului. Dacă suma aferentă contractului nu este achitată întregime până la acea dată, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate. Cei interesați pot încheia chiar mai multe asemenea contracte, însă perioadele cumulate nu pot depăși 6 ani calendaristici.

JCS-A.M.