Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – După un lung şir de procese, Tribunalul Caraş-Severin a constatat săptămâna trecută că Moldomin SA este titularul licenţei de exploatare nr.2781/2001, pentru perimetrul Moldova Nouă – Cariera de Banatite, licenţă ce este activă şi are durata de valabilitate până în 14 mai 2022!

Dintr-un raport al lichidatorului judiciar reiese faptul că, în ultimii 10 ani, 19 firme „s-au arătat interesate de preluarea activelor Moldomin SA împreună cu licenţa de exploatare a minereului cuprifer, cumpărând efectiv caietul de sarcini“.

În anul 2011, cam atunci când Moldomin a intrat în faliment, opt firme voiau să intre în posesia activelor: Eurglobal Capital Corporation, Satel Consultants, Alabastra Mining Limited, Kdf Energy, Mineco AG, Consolidated Mining and Investments LTD, Alpsirom Beta şi SC Alro. Din 2011 şi până în 2015 nimeni nu a mai vrut să exploateze cuprul de la Moldova Nouă. În 2015, s-a arătat interesată firma Lelbach Holding din Berlin. În 2016, au cumpărat caietul de sarcini Salt Min şi African Consolidated Resources, iar în 2017 a fost interesată firma MC Guire Woods Consulting, ce îşi are sediul principal în SUA. Din acelaşi raport al RTZ & Partners, foarte multe alte societăţi şi-au manifestat în mod neserios interesul, discuţiile nefiind concretizate prin achiziţionarea caietului de sarcini. În anii 2018 şi 2019, firmele Mercuria Resources, Cupru Min Abrud, Simart Arhitecture, Sintek şi Terra Resources. În 2020, nimeni nu a licitat pentru zăcământul de cupru, iar în 2021 au câştigat turcii de la Eti Bakir. Cu cine au concurat? Cu Emiliano Vest, firma lui Ion Bejeriţă, care a reabilitat şi are contracte de reabilitare pentru diverse tronsoane de drum din Caraş-Severin. Cert e că au câştigat turcii.

După cum v-am mai informat, în luna martie, Moldomin, societate aflată în lichidare de 10 ani, a fost adjudecată odată cu toate bunurile necesare exploatării rezervei de cupru din zăcământul Moldova Nouă, în urma licitației organizate de firma lichidatoare. Firma câștigătoare este Eti Bakir, cea mai importantă companie minieră din Turcia. Compania turcă a preluat toate drepturile şi obligaţiile fostei societăţi miniere, inclusiv cei 13 angajaţi care mai erau acolo, iar de acum încolo firma care exploatează al doilea mare zăcământ de cupru din România se va numi CupruMold Mining.

O poveste mai puţin ştiută

Ministerul Economiei şi-a dat acordul în 27 mai 2021 pentru exploatarea cuprului în perimetrul „Moldova Nouă-Cariera de Banatite“ pentru CupruMold Mining, aşa cum se va numi de acum înainte Moldomin! Însă a apărut o problemă. Cei de la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale susţineau că licenţa aparţine firmei Mineco AG, una dintre cele care au vrut să cumpere Moldomin în 2011. Prin urmare a fost cam dificil ca turcii de la Eti Bakir să vină şi să se apuce de treabă în absenţa unei licenţe concrete a firmei pe care au cumpărat-o, respectiv a Moldomin.

Mineco AG a făcut un antecontract de vânzare cumpărare, reziliat ulterior, inclusiv firma a fost radiată, însă nu s-a făcut şi un act prin care licenţa să revină la Moldomin. Lucrurile au fost însă limpezite de Tribunalul Caraş-Severin, chiar în 24 iunie, când a constatat că „rezoluţiunea Antecontractului de vânzare-cumpărare autentificat de SCN Autentica sub nr.1720/07.10.2011, încheiat între Moldomin SA în calitate de promitent vânzător şi Mineco AG în calitate de promitent cumpărător, nu a mai fost încheiat contractul de vânzare cumpărare a bunurilor aparţinând debitoarei din perimetrul de exploatare Moldova Nouă – Cariera de Banatite şi în consecinţă nu a mai avut loc nici transferul licenţei de concesiune pentru exploatarea minereului cuprifer din perimetrul Moldova Nouă – Cariera de Banatite către Mineco Cupru Mineral SRL. Constată că societatea Mineco Cupru Mineral SRL a fost radiată din registrul comerţului la data de 05.06.2018. Constată că, în conformitate cu menţiunile din adresele nr. 6839/04.06.2018 şi nr. 12831/15.10.2018 emise de ANRM, Moldomin SA este titularul licenţei de exploatare nr.2781/2001, pentru perimetrul Moldova Nouă – Cariera de Banatite, licenţă ce este activă şi are durata de valabilitate până la 14.05.2022“.

Aşadar, Clisura Dunării mai are o şansă de dezvoltare.

JCS-Nina Curiţa