Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Printre acestea: o lumânare a provocat un incendiu la Reșița, un afumător la Obreja, un proiectil a fost descoperit într-o locuință din Bănia, iar apele au inundat subsolul școlii din Bozovici!

Săptămâna a fost deschisă de o zi de foc pentru pompierii cărășeni care au gestionat nu mai puțin de 16 situații de urgență în 24 de ore.

La Reșița, pompierii militari au intervenit cu o autospecială pentru stingere, în lupta cu flăcările care riscau să cuprindă un apartament de bloc. „Incendiul s-a manifestat în camera de zi, unde fumegau un covor și tapițeria a două scaune, cu un real pericol de extindere. Cauza probabilă a incendiului a fost focul deschis în spații închise, respectiv o lumânare aprinsă și lăsată nesupravegheată“, transmite ISU „Semenic“.

Alt incendiu s-a produs la Obreja, iar în urma acestuia au ars acoperișul unei anexe – unde fusese improvizat un afumător –, pe o suprafață de aproximativ 40 de metri pătrați, scule electrice, un aparat de sudură, motocositoare, precum și alimente din afumător. „Cauza probabilă a incendiului a fost căderea de jar sau scântei din sistemele de încălzire“, au concluzionat cei de la ISU.

Tot luni, 19 decembrie, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița a fost solicitată să intervină pentru asanarea unui proiectil perforant calibru 57 mm, ce a fost descoperit în comuna Bănia, cu ocazia executării unor lucrări de excavare într-o locuință, proprietate personală. „Muniția a fost cercetată, identifică, ridicată,  transportată și depozitată în vederea distrugerii ei ulterioare. Totodată, specialiștii pirotehniști au supravegheat lucrările de excavare și au realizat o instruire a muncitorilor la fata locului“, informează ISU, cu precizarea că oricine găsește elemente de muniție, trebuie să acționeze responsabil și să raporteze la 112, pentru a lăsa specialiștii abilitați să manevreze astfel de obiecte.

În alt caz, un echipaj de pompieri militari format din 4 subofițeri a intervenit pentru scoaterea apei cu motopompa transportabilă din subsolul Școlii Generale cu clasele I-VIII din Bozovici. Din cauza ploilor abundente căzute pe raza comunei, s-au format infiltrări de apă, care au inundat subsolul instituției educaționale.

Peste toate, au fost înregistrate și 10 intervenții pentru acordarea de prim ajutor calificat și alte situații din categoria asistenței de persoane.

JCS-A.M.