Caraş-Severin, Romania

ANINA – Traseul de cale ferată Oraviţa-Anina împlineşte anul acesta 150 de ani de la inaugurarea sa. Pentru a celebra această aniversare, Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi primăriile din Oraviţa şi Anina vor pregăti o serie de evenimente speciale.

Între anii 1860-1863, se fi nalizează construcţia noului traseu de cale ferată normală cu tracţiune cu aburi pe segmentul Oraviţa – Anina, punctul de maximă altitudine al liniei fiind atins în tunelul Gârliște. Acesta este supranumit „Semeringul Bănăţean” datorită asemănării dintre acesta și celebra arteră feroviară montană „Gloggnitz – Semmering – Murzzuschlag”, din landul Styria (Austria), construită între anii 1845 și 1854.

Se poate face o paralelă atât privind însușirile tehnice între aceste două linii ferate cât și între peisajul montan pe care îl străbat. În prezent, se păstrează, în diferite stări de conservare, șapte gări și numeroase construcţii anexe, precum depoul de locomotive Oraviţa, mici cantoane de supraveghere a trafi cului și altele. Linia își păstrează traseul iniţial cu 14 tuneluri cu o lungime totală de 2.084 m, 10 viaducte cu o lungime de 843 m, ziduri de sprijin ale versanţilor în lungime de 9.946 m și tăieturi în munte pe o lungime de 21.171 m. Linia nu a fost niciodată electifi cată, funcţionând în momentul de faţă cu locomotive diesel.

Monumentul istoric reprezentat de traseul de cale ferată Oraviţa-Anina va împlini, pe 15 decembrie 2013, 150 de ani de la inaugurarea sa. Prin vechime și prin spectaculozitatea realizării tehnico-inginerești, acest obiectiv, califi cat ca monument istoric, deţine o lungă listă de recorduri, fiind prima cale ferată montană de pe teritoriul României și a doua de pe continentul european. În vederea conservării și restaurării acestui traseu feroviar, Consiliul Judeţean Caraș- Severin va elabora împreună cu Primăriile Anina și Oraviţa și Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraș-Severin proiectul „Bucuria societăţii civile exprimată la a 150-a aniversare a Căii Ferate Montane Oraviţa-Anina“.