Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Visul lui Corneliu Martin este să pună bazele unui club al tânărului antreprenor în turism. Lucru pentru care președintele Asociației Dunărea (AD) are tot sprijinul primăriei, dispusă să pună la dispoziția asociației un teren de 800 de metri pătrați!

Aici, Corneliu Martin vrea să organizeze seminarii în cadrul cărora elevii de la liceul din oraș să învețe de la oameni de afaceri cum se face un plan de afaceri sau cum se accesează o finanțare pentru a începe o afacere. De asemenea, se vrea organizarea de excursii în zona Clisurii, unde elevii să viziteze pensiuni și să învețe despre construirea și funcționarea unei astfel de locații.

Lucrul cu tinerii este una dintre cele mai importante activități desfășurate de către AD. Asta deoarece lucrează cu liceeni din 2015, elevii de clasele a IX-a și a X-a sunt voluntari în cadrul AD și, de doi ani, la liceul din oraș funcționează clase de turism. „Elevii au deprins cunoștințe de agent ghid turism și, după împlinirea vârstei de 18 ani, le vom putea elibera atestate. Vrem să organizăm clubul tânărului antreprenor cu sprijinul doamnei Cristina Truță, care ne este alături de la început. Pe acel teren vrem să ținem seminarii în corturi de evenimente, iar pentru birouri vom amenaja un spațiu special. Asta poate fi punct de pornire pentru alte proiecte.”, am aflat de la Corneliu Martin.

Anul acesta, Asociația Dunărea împlinește 15 ani de activitate. Ideea înființării a aparținut doamnei Truță, care și acum este consultant pe proiecte. Din 2006, Corneliu Martin era pensionar, după ce a lucrat ca inginer chimist la Moldomin. Dar își dorea să fie în continuare activ. Așa apărea primul ONG în Clisură, într-un moment când multă lume nu pricepea prea bine ce este sau ce face un ONG. „În primii ani, veneau firme la centrul de afaceri și-și prezentau oferta. Eu aduceam oameni de afaceri din Clisură. Atunci am avut un proiect pe energie verde cu panouri solare cu tuburi vidate pentru apă caldă. Am avut și câte două proiecte pe mediu și turism împreună cu primăria, dar și unul unul pe zona Ostrov. Ulterior, tehnologia a avansat, iar promovările prea puțin se mai fac ca atunci!”, își amintește Corneliu Martin.

Din 2010, AD e membru fondator în GAL-ul „Clisura Dunării”, care reunește primării de la Socol până la Eșelnița, Mehedinți. Au urmat organizarea de tabere de pictură, multe excursii în zona Clisurii și participări la târguri de turism naționale și internaționale. Doar anul acesta au fost 10 participări în diverse locații, dintre care Corneliu Martin enumeră Berlin, Romexpo București, Beograd, Frankfurt pe Main, Pilsen. Pentru cei 15 ani cu Asociația Dunărea, mulțumește tuturor celor care i-au fost alături și pe care și-i dorește aproape și pe viitor.

JCS-Ionel Ivașcu