Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Consiliul Local Caransebeș a aprobat împărțeala făcută de primărie pentru inițiativele diverselor organizații, asociații, cluburi sau biserici care au venit cu proiecte fezabile la finanțare din bugetul local! Așa cum CAON a mai scris, 300.000 de lei a pus la bătaie municipalitatea în acest an, iar cererea a fost una pe măsură, banii urmând să ajungă la solicitanți în perioada următoare!

La capitolul Acțiuni Culturale (buget 70.000 de lei), Obștea Evreilor Caransebeș a primit partea leului, 64.100 de lei, pentru proiectul „Construcție muzeu de istorie&cultură a evreilor din Banatul de Munte”, tot aici Societatea Femeilor Ortodoxe obținând restul de 5.900 de lei pentru „Fărâmituri de lectură cu ceai” (foto – n.r.), o inițiativă dedicată tinerilor și literaturii de calitate.

Pentru Activități sociale, educaționale, protecția mediului, etc (buget 50.000 de lei), două proiecte s-au calificat la finanțare. Este vorba de „Serviciul de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice din Caransebeș” al Federației Caritas a Diecezei Timișoara, cu 35.000 de lei și „Restart Festival-Ateliere și festival pentru copii și tineret” al Asociației Sim.Țim la Fel, cu 15.000 de lei.

Cultele, cu al doilea buget ca mărime (80.000 de lei), au primit fonduri după cum urmează: Episcopia Caransebeșului – 20.000 de lei pentru proiectul „Investiție infrastructură Așezământul de servicii sociale Sfântul Vasile cel Mare și încă 20.000 de lei pentru „Conservarea și promovarea patrimoniului cultural din municipiul Caransebeș”; Parohia Romano-Catolică Caransebeș – 25.000 de lei pentru proiectul „Biserica, inima comunității noastre”; Biserica Creștină Baptistă Ghetsimani – 15.000 de lei pentru proiectul „Dotare cu scaune sala de tineret”.

Am lăsat la final inițiativele în sportul de performanță, amator și școlar, cu bugetul cel mai generos, 100.000 de lei, dar și cu cele mai multe proiecte eligibile. Spre exemplu, Clubului Sportiv Școlar Caransebeș i-au fost alocați 20.000 de lei pentru „Acțiuni Sportive”. ,,Promovarea activității șahiste în municipiul Caransebeș, în anul 2021”, proiect al Asociației Județene de Șah Caraș-Severin, va fi pus în practică cu 5.000 de lei, iar ,,Gugulan MTB Race 2” al Asociației Gugulanii Sportivi a obținut 15.000 lei. Cele mai mari sume s-au îndreptat către Clubul Sportiv Energetica Caransebeș, cu proiectul ,,Dezvoltarea sportului JUDO în rândul copiilor și tinerilor din Caransebeș în anul 2021” – 35.000 de lei și Asociatia Muntele Mic Extrem pentru ,,Alte sporturi pentru Caransebeș” – 25.000 de lei.

Așadar, buget epuizat în totalitate pentru finanțările nerambursabile de la bugetul local pe Legea 350. Să sperăm că numărul de proiecte, 13 în total, nu va fi cu ghinion pentru buna derulare a acestora.

JCS-R.M.