Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Mandatele, emise de Tribunalul Caraș-Severin, au vizat locații din 6 județe și în capitală!

Poliția județului vorbește despre acțiunea Jupiter, derulată sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Poliția Română. Cauza nu este una nouă, în ianuarie fiind derulate 4 percheziții pentru minerit clandestin, mai exact activități de extragere a cărbunelui fără licență, în perimetrul Lighidia (Bozovici) și în vecinătatea zonei.

De data aceasta, cercetările vizează săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, abuz în serviciu și executarea de activități miniere fără permis sau licență.

„Din cercetări a rezultat că, în perioada 2019-2023, administratorii unor societăți comerciale nu ar fi evidențiat în contabilitate operațiunile de comercializare a unor cantități de cărbune energetic, către diferite societăți și regii autonome de pe teritoriul țării și din Serbia. De asemenea, aceștia nu ar fi raportat în totalitate, la Agenția Națională pentru Resurse Minerale, cantitatea de cărbune extrasă dintr-un perimetru situat în județul Caraș-Severin și zonele învecinate, cărbune ce ar fi fost extras fără a deține licență în acest scop. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională, stabilit până în acest moment, este de aproximativ 2.400.000 de lei. 8 persoane cercetate pentru comiterea faptelor sunt conduse la audieri.“, transmite Poliția județului.

Potrivit procurorilor cărășeni, cele 13 mandate de percheziție domiciliară au fost puse în aplicare joi, 30 mai, începând cu ora 6.30, în Caraș-Severin, Mehedinți, Timiș, Hunedoara, Olt, Ilfov și București (Sector 2): „Prejudiciul produs prin activitatea infracțională, până în acest moment a fost stabilit la suma de 2.394.335 lei. După efectuarea perchezițiilor au fost conduse la audieri 8 persoane suspecte. La percheziții au participat un număr total de 44 polițiști, cu sprijinul colegilor din cadrul IPJ SICE Mehedinți, Timiș, Hunedoara, Olt, Ilfov și București Sector 2 și echipe de luptători SAS.“

JCS-A.M.