Caraş-Severin, Romania

DALBOŞEŢ – Căminul Cultural din Dalboşeţ găzduieşte mâine, 26 noiembrie 2022, ora 11, festivitatea aniversării a 120 de ani de la înființarea asociației „Reuniunea de Cetire şi Cântări” din Dalboşeţ!  Va fi lansat un număr festiv al revistei „Foaia dalboşeană pentru Almăj”, în care mai multe personalităţi ale zonei şi-au expus punctele de vedere vizavi de viitorul Văii Almăjului, precum şi o medalie jubiliară!

Programul artistic va fi asigurat de elevii de la Școala Generală din Dalboşeţ, Corul bisericii din Dalboşeţ, Fanfara de la Bănia, Formaţia Virtuozii Banatului în frunte cu renumiţii violonişti Ilie şi Radu Vincu, celebrul rapsod cărăşean Traian Jurchelea. Fiu al satului Dalboşeţ, medicul Sorin Pescariu este preşedintele Asociaţiei „Reuniunea de Citire şi Cântări”. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Dalboşeţ.

„Este o acţiune importantă pentru comunitate, pentru zonă şi sper să fie o reuşită. Îi mulţumesc dlui Pescariu pentru implicare, dar şi tuturor celor care ne ajută ca lucrurile să iasă bine. V-am mai spus cu alte ocazii că îmi place să susţine evenimentele care aduc la un loc oamenii şi comunităţile din Almăj, că iubesc tradiţiile şi obiceiurile şi mereu voi fi adeptul faptelor care ne unesc“, ne-a spus primarul Florin Curiţa.

Vizavi de aniversare, cunoscutul medic Sorin Pescariu a precizat: „Încercăm să sărbătorim consituirea Reuniunii de Cetire şi Cântări, asociaţie culturală românească înfiinţată de înaintaşii noştri, în Dalboşeţ, Comitatul Caraş-Severin, Imperiul Austro-Ungar, în anul 1902. (…) Revoluţia din 1989 a găsit comunitatea din Dalboşeţ, ca de altfel populaţia întregii ţări, prea puţin capabilă de gândire autonomă, cu precădere în domeniul faptelor de cultură. Abia în 2002 am reînfiinţat asociaţia, cu aceeaşi denumire. Din nefericire, se poate spune că în anul de graţie 2022, când aniversăm 120 de ani de la înfiinţarea primei reuniuni şi 20 de ani de la reînfiinţare, distanţa dintre cuvinte şi faptele acoperitoare nu pare să se micşoreze. Totuşi, existăm! La mulţi ani!“

JCS-Nina Curiţa