Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Municipiul Caransebeş şi comunele Berzasca, Buchin, Bucoşniţa, Brebu, Dalboşeţ, Goruia, Iablaniţa, Lăpuşnicel, Marga, Rusca Montană şi Ticvaniu Mare nu au primit niciun ban din Fondul de rezervă al Guvernului!

Practic, în Caraş-Severin, 17 localităţi nu au primit bani, însă dintre acestea cinci nici nu au solicitat, fiind vorba de Brebu Nou, Mehadica, Păltiniş, Topleţ și Cărbunari.

La nivel naţional, Guvernul interimar a împărţit un miliard de lei din Fondul de rezervă bugetară către primăriile din ţară, nu la toate, pentru plata unor cheltuieli curente și de capital. Hotărârea de Guvern a fost adoptată în ședința de miercuri. PSD a anunțat deja că va depune plângere penală pentru abuz în serviciu față de toți demnitarii implicați în decizia luată de Guvern, acuzând că 80% din bani au mers către primării conduse de PNL și UDMR.

Preşedintele PSD Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, susţine că ️„din suma totală (21,5 milioane de lei) alocată pentru județul Caraș Severin, aleșii PSD au primit doar firimituri, doar un rest de 10%… restul de 90% s-a dus către primăriile liberale. Iohannis, Cîțu și toată clica de dreapta cocoțată la putere, cu un tupeu ordinar, pedepsesc cetățenii, doar pentru că locuiesc în localități conduse de PSD“.

Într-adevăr, primăriile PSD care au primit bani s-au ales fiecare cu câte o sumă de 50 de mii de lei, altele cu nimic. Primăriile comunelor liberale au primit câte 400 de mii de lei, doar Copăcele primind 600 de mii de lei. La oraşe, municipiul Caransebeş nu a primit niciun ban, iar Reşiţa a primit cei mai mulţi: 1,6 milioane de lei. Consiliul Judeţean s-a ales cu puţin peste 4 milioane de lei.

Potrivit Hotărârii de Guvern prin care s-au alocat banii, Prefectura Caraş-Severin şi Consiliul Judeţean au solicitat Guvernului peste 160 de milioane de lei, Instituţia Prefectului înaintând Executivului solicitările tuturor primarilor din judeţ. Din informaţii neoficiale, am aflat că unii dintre edilii cărăşeni nemulţumiţi vor protesta împotriva acestei alocări de bani.

JCS-Nina Curiţa