Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ca în fiecare an, și în 2020 Direcția Silvică din Caraș-Severin și-a propus recoltarea și punerea pe piață a unei palete largi de plante medicinale provenind din fondul forestier administrat sau achiziționate de la culegători ocazionali, sortimentele puse pe piață fiind în cea mai mare parte contractate la această dată cu procesatori din România!

Sortimentele comercializate către procesatori și care pot fi achiziționate de la culegătorii ocazionali sunt flori de tei, soc, sunătoare, frunze de mesteacăn, urzica, rostopască.

Prețurile de achiziție stabilite pentru această campanie sunt mai mari la majoritatea speciilor decât în anii precedenți și anume: flori de tei – 28 lei/kg, flori de soc – 14 lei/kg, iarbă de sunătoare 4 lei/kg, frunze de mesteacăn 1,5 lei/kg, urzica 2 lei/kg, rostopasca 4 lei/kg, toate în stare uscată. În cazul în care persoanele fizice au recoltat din afara fondului forestier sau doresc să participe la recoltarea plantelor medicinale din fondul forestier, pot lua legătura cu personalul silvic pentru îndrumare spre punctele de achiziție sau să organizeze strângerea propriu-zisă pentru speciile care încă se recoltează.

„Până la această dată au fost recoltate şi achiziționate circa 10 tone de plante medicinale“, ne-a spus directorul tehnic al Direcţiei Silvice, Dan Câmpan.

Pentru utilizarea în scopuri medicinale, plantele sau părţile de plantă se usucă în snopi mici, atârnați în aer în zone umbrite sau în poduri bine aerisite, puse pe coli de hârtie, site, rogojini sau prelate curate.

JCS-N.C.