Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Inclusiv în Caraș-Severin. Vorbim despre detectoarele de fum și de monoxid de carbon, montate gratuit, de care beneficiază acum mii de familii!

Campania realizată de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), cu sprijinul E.ON România și Delgaz Grid, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță“, și-a propus ca publicul larg să conștientizeze necesitatea detectoarelor de fum și monoxid de carbon, ca dispozitive care salvează vieți.

În acest context, în perioada martie-mai 2024, au fost montate peste 7.500 de detectoare de fum și 2.500 de monoxid de carbon. Acestea au fost donate de E.ON și Delgaz Grid, fiind distribuite în teritoriu prin intermediul celor de la ISU, ajungând la familii din 479 de localități din 20 de județe: Alba, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

Cât de necesare sunt aceste dispozitive? Ne dăm seama observând, statistic, că în țara noastră se produc, zilnic, în medie 18 incendii, soldate cu pagube, victime, chiar pierderi de vieți. În privința exploziilor produse anual în rețeaua de distribuție a celor de la Delgaz Grid, numărul mediu al acestora a scăzut de la 36, în perioada 2007-2012, la 16, între anii 2013-2023. Și numărul victimelor a scăzut cu aproape 35%, iar cel al persoanelor decedate cu aproape 44%.

În ceea ce privește intoxicațiile cu monoxid de carbon, media anuală a ultimilor 12 ani este de 16 evenimente comparativ cu 41 în perioada 2007-2012, ceea ce înseamnă o reducere de peste 60%. Iar numărul victimelor afectate de intoxicații a scăzut cu 67%, la fel și cel al persoanelor decedate. Anul 2012 a fost ales ca reper al cifrelor, întrucât de 12 ani datează parteneriatul „Împreună pentru siguranță“.

JCS-A.M.