Caraş-Severin, Romania

Orele amiezii din Vinerea Mare au găsit Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ gătită deja pentru rânduielile cultului. Singura care părea să nu-şi găsească locul era o pâine, pe masa de lângă statuia Sf. Anton de Padova.

O mică forfoteală s-a făcut simţită la intrarea în sfântul lăcaş, după care o femeia înlăcrimată şi-a făcut apariţia în faţa statuii. A atins statuia sfântului plângând în hohote: „Doamne, astăzi am rămas fără locul de muncă“, după care a luat pâinea şi s-a îndreptat spre ieşire. Femeia este unul dintre cei 49 de dascăli titulari cărora le-a fost redus postul. A urmat un concurs de dosare, pentru a se stabili cine va rămâne în sistem. Vineri a aflat că i s-a decis soarta…

„Nu sunt de confesiune catolică, dar am venit la această biserică binecuvântată care mă ajută, spune dascălul. Acum trei ani am trecut prin ceva similar şi am ţinut post nouă zile de marţi, în cinstea Sf. Anton, iar o doamnă de aici mi-a dat pâine. Am mâncat ce am primit“. A trecut de 40 de ani, e singură, nu are o familie, şi acum, după ani buni de catedră şi navete obositoare, îşi uită profunda dezamăgire spunând: „Copiii… sunt minunaţi“!

Antoniu Mocanu