REŞIŢA – În prezent, AJVPS Caraş-Severin are peste 1.600 de vânători, membri cu cotizaţia la zi.În urma evaluării efectivelor de vânat din fondurile cărăşene, s-a dovedit faptul că timpul secetos din anul 2012 a favorizat dezvoltarea anumitor specii, cu precădere a vânatului mic.
„În anii trecuţi, am pierdut, mai ales la tineretul cinegetic, generaţiile noi. Au fost inundaţiile târzii care afectau puii de fazan, a fost influenţat negativ şi căpriorul sau mistreţul. Dar, anul 2012, din punct de vedere al creşterii efectivelor de animale, eu zic că a fost unul bun“, ne-a declarat Mircea Ciobanu, directorul AJVPS Caraş-Severin. Din punctul de vedere al administrării fondurilor de vânătoare, a fost finalizată recontractarea acestora, asociaţia gestionând 40 de fonduri cinegetice (50% din cele aflate pe teritoriul judeţului), mai puţine decât anul trecut. „Restul sunt fonduri care au fost preluate în urma licitaţiei de asociaţii nou înfiinţate, în spatele unor oameni potenţi din punct de vedere financiar. Apare, astfel, o concurenţă şi e bine să fie aşa. Singura parte mai puţin favorabilă în această situaţie ar fi migraţia vânătorilor. Asociaţia noastră a pierdut în jur de 600 de vânători, dintre care unii nu se regăsesc nicăieri. Legislaţia nu prevede specific transferul de vânători. La fel, legea armelor este permisivă şi cei cu permis de vânătoare pot deţine armă, fără a fi vânători membri ai unor asociaţii. Aceştia sunt potenţialii braconieri, în mediul rural. Paznicul de vânătoare este insuficient la un fond de 10.000 de hectare. Sunt scăpări ale legislaţiei“, a mai amintit Ciobanu. Pe lângă această problemă, AJVPS a avut de furcă şi cu înmulţirea exagerată a marilor carnivore, cum ar fi lupul sau ursul, ba chiar râsul şi pisica sălbatică. La fondurile pe care asociaţia le gestionează, capacitatea ar fi de 1.800 de vânători, la peste 45.000 de hectare de fond cinegetic.
„La şedinţa consiliului militez pentru menţinerea neschimbată a cotizaţiei, aşa cum am făcut-o în ultimii doi-trei ani (1.250 de lei anual la vânători şi 110 lei la pescari). Vom renunţa la alte cheltuieli, taxele de arendă trebuie plătite, la fel cele gospodăreşti, iar salariile paznicilor vor merge la ralanti, cu minimum de angajaţi (40 de fonduri cu tot atâţia paznici)“, a ţinut să precizeze directorul AJVPS Caraş-Severin. În ceea ce priveşte anul 2013, şeful vânătorilor şi pescarilor cărăşeni nu se aşteaptă la minuni, ci consideră că va fi un an „normal“, în care legislaţia se va reaşeza, sub coordonarea Ministerelor Mediului şi Agriculturii.
„Din punctul nostru de vedere, cu cât avem mai mulţi membri, atât vânători cât şi pescari, vom putea face mai mult. Şi asta în sensul repopulării, amenajărilor, investiţiilor. În 2012 nu am investit prea mult, pentru că nu ştiam ce ne aşteaptă. Din 2013, vom veni în sprijinul celor care au pasiunea sporturilor, de a ieşi în aer curat, în natură. Doresc membrilor noştri un an fericit, cu cătare plină şi fir întins“, a mai amintit Mircea Ciobanu.
Flavius Rotariu