REŞIŢA – Anual, începând din 1972, la nivel mondial se celebrează Ziua Mediului, eveniment ce nu a trecut neobservant nici la noi. Elevii mai multor unităţi de învăţământ din Reşiţa au sărbătorit miercuri, în parcul Tricolorul din Lunca Bârzavei, Ziua Mondială a Mediului. Aşa cum era şi firesc, organizatorul principal al acestui eveniment a fost Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, ce a avut ca parteneri Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“ şi Grupul Local de Tineret „Arcus“. Plecând de la datele făcute publice de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, ce arată că anual sunt irosite 1,3 miliarde de tone de mâncare, în condiţiile în care zilnic peste 20.000
de copii cu vârste sub un an mor de foame, a luat naştere sloganul din acest an al Zilei Mondiale a Mediului – „Gândeşte. Mănâncă. Salvează!“.
Mirela Ianoşi, consilier în cadrul APM Caraş-Severin, declara cu acest prilej că manifestările organizate anual de Ziua Mondială a Mediului sunt „îndemnuri de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului natural, pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare, iar prin campania din acest an se doreşte reducerea risipei de mâncare, a minimizării impactului asupra mediului şi utilizării unor tehnologii curate în producţia alimentară“.
La acţiunea din parcul Tricolorul au participat elevii de la Şcolile Gimnaziale Nr. 8 şi 12, liceenii de la Colegiul Tehnic Cărăşean şi cei de la „Traian Vuia“, alături de preşcolarii de la Grădiniţa PN „Piticot“. Reprezentanţii APM şi cei ai Bibliotecii „Paul Iorgovici“ i-au îndemnat pe copii să consume cât mai multe fructe şi legume, dar şi să fie prietenii mediului, căci numai aşa acesta le va da roade bogate şi sănătoase. Participanţii la acţiune au putut răsfoi şi câteva cărţi despre alimentaţia sănătoasă, puse la dipoziţie de voluntarii Grupului Local de Tineret „Arcus“.
Acţiunea s-a încheiat cu un joc distractiv pentru cei prezenţi, copiii trebuind să imite toate mişcările puse în scenă de unul dintre voluntarii GLT „Arcus“.
Roxana Bălan Nafiru