Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ceremonia publică de arborare a drapelului naţional al României s-a desfăşurat vineri, 26 iunie, în parcul Tricolorului din Lunca Bârzavei.

La eveniment au fost prezente oficialităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai veteranilor de război şi cadre militare în rezervă şi în retragere. Faţă de anii trecuţi, manifestarea a adunat doar o mână de reşiţeni, majoritatea persoane de vârsta a treia.

Ceremonia a debutat cu discursul prefectului Nicolae Miu Ciobanu, cel care a vorbit despre simbolurile drapelului naţional şi despre generaţiile care s-au jertfit pentru apărarea sa: „Tricolorul a apărut din secolul al XIX-lea şi a fost folosit pentru prima dată în 1834 ca steag de luptă (…) Drapelul tricolor a fost adoptat ca simbol al naţiunii în prima zi a victoriei Revoluţiei de la 1848, când Guvernul provizoriu de la Bucureşti a promulgat decretul de instituire al drapelului naţional. Astfel, s-a stabilit ca tricolorul roşu, galben şi albastru să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor, semnificând libertate, dreptate şi frăţie. Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, măreţele momente ale istoriei noastre, independenţa din 1877 şi Marea Unire din 1918, luptele purtate în cele două războaie mondiale, toate s-au desfăşurat sub semnul drapelului naţional. Românii au avut cu ei, în permanenţă, tricolorul în luptă, cât şi la sărbătoare, acordându-i acestuia un rol important în păstrarea unităţii statale. Alături de stema şi de imnul României, drapelul naţional trebuie preţuit, fiind unul din cele mai importante simboluri ale indetităţii noastre. Generaţii întregi s-au jertfit pentru apărarea acestui simbol care semnifică unitatea poporului român, iubirea de patrie, egalitate între cetăţeni, credinţa în Dumnezeu şi mândria de a fi român“.

A urmat apoi sfinţirea drapelului naţional, care a fost făcută de protopopul Reşiţei, pr. Petru Berbentia, după care tricolorul a fost sărutat de oficialităţile prezente la ceremonie. Manifestarea dedicată acestei zile s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare a drapelului, şi cea a cadrelor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi de la Poliţia Locală Reşiţa. Ceremonia a fost organizată de Instituţia Prefectului şi Centrul Militar Judeţean.