Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – DSP a anunţat prezenţa virusului transmis de ţânţari la o femeie din Bozovici,, existând suspiciuni și pentru alte două persoane, din Reșița și Caransebeș. Oficialii din sănătatea cărășeană atenţionează însă populaţia să nu intre în panică.

Semnalat în ţară încă din luna mai, virusul a făcut deja 21 de victime la nivel naţional, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile centralizând până în prezent 200 de cazuri de infecţii cu West Nile. La noi în judeţ a fost confirmat de laborator doar un caz, dar se aşteaptă rezultatele analizelor pentru încă două, aşa cum ne-a informat purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros: „Este vorba despre o femeie în vârstă de 70 de ani de la Bozovici, care are deja confirmată prezenţa virusului după două rânduri de analize, fiindcă în aceste cazuri se repetă analizele pentru a nu exista nici un dubiu în privinţa diagnosticului. Mai avem un caz la Reşiţa, tot o femeie, de 30 de ani, dar care a fost confirmat doar la primul set de analize, şi un caz la Caransebeş, o bătrână de 81 de ani căreia, de asemenea, i s-a confirmat prezenţa virusului doar la primul rând de analize. Urmează să vină şi rezultatele celui de-al doilea set de analize, ca să confirmăm că sunt, într-adevăr, trei cazuri în judeţ“.

Infectarea cu virusul West Nile poate provoca meningo-encefalită, fiind mai periculos la persoanele în vârstă sau cu boli asociate. Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin ne-a comunicat însă că populaţia nu ar trebui să se alarmeze, întrucât nu toţi ţânţarii transmit acest virus. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale meningitei sau encefalitei: febră mare, durere de cap, vedere înceţoşată, dureri musculare, înţepenirea gâtului. Sunt însă cazuri care nu prezintă nicio simptomatologie, 80 – 85 la sută dintre cei infectaţi cu acest virus neavând asemenea simptome. Recomandările pentru prevenirea înţepăturilor de ţânţari care pot transmite virusul West Nile sunt aceleaşi ca pentru toţi ţânţarii, respectiv plase la geamuri, spray-uri şi creme când mergem în natură, dar mai ales dezinsecţii. Specialiștii spun că există mai multe specii de ţânţari răspândiţi în oraşe şi în mediul rural, principala cauză a înmulţirii acestora fiind perioadele mai lungi cu precipitaţii abundente. Din păcate, nu există nici un tratament specific, decesul survenind în cazurile cu boli cronice asociate, în special la persoanele în vârstă, cu organismul slăbit.

Adaugă comentariu