Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Veterinarii sunt nemulţumiţi de colaborarea pe care o au cu unele fonduri de vânătoare din judeţ.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin riscă să nu-şi îndeplinească obiectivul în cadrul Programului naţional privind combaterea rabiei la vulpi, din cauza fondurilor de vânătoare care nu-şi respectă obligaţiile. Declaraţia îi aparine directorului DSVSA Caraş-Severin, dr. Nicolae Crista, care s-a plâns în urmă cu două zile prefectului Matei Lupuvânătorii nu au adus suficiente vulpi în laboratorul instituţiei pe care o conduce, pentru ca veterinarii să stabilească dacă vaccinul antirabic administrat anul trecut a avut efectul scontat.

„În toamnă am avut campania de vaccinare a vulpilor, atât pe cale aeriană, cu zece avioane care au decolat de pe aeroportul din Caransebeş şi au distribuit momeli pentru alte opt judeţe, cât şi la sol, direct la vizuină, unde am fost ajutaţi de reprezentanţii ocoalelor silvice. Noi căutăm acum tetraciclina, pentru că momelile vaccinale au în conţinutul lor acest antibiotic. Cu alte cuvine, vine vulpea, înghite momeala şi se imunizează. De aceea este foarte important ca vulpea să fie adusă în laborator, să verificăm mandibula şi să vedem dacă răpitoarele au fost sau nu imunizate. Numai că numărul de exemplare primite până acum, de 123 din 196, este insuficient pentru realizarea programului până la 31 ianuarie. Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi a adus. Nu ei sunt problema, ci fondurile private de vânătoare. Acestea trebuie responsabilizate şi puse să-şi facă treaba, pentru că eliberându-se multe autorizaţii pentru răpitori, e normal să crească şi numărul de vulpi ce trebuie aduse la noi. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă!“, a spus mâhnit de toată această situaţie dr. Crista.

Aducându-i-se la cunoştinţă toate acestea, prefectul Matei Lupu nu s-a arătat deloc încântat de situaţie, precizând: „Existând o cotă, şi nu mi se pare normal să avem doar 53% realizare din ea. Trebuie să fim acolo, în partea de sus, cu realizări de 80-90%. Eu sper să se rezolve situaţia. Dacă ştiam mai din timp, discutam şi eu cu asociaţiile de vânători private, dar nu este târziu nici acum! Am să sun, şi am să-i rog să-şi îndeplinească, până la urmă, obligaţiile pe care le au!“.

În ultimii ani nu s-a mai înregistrat nici un caz de turbare la vulpe în Caraş-Severin, însă vaccinările au loc anual, primăvara şi toamna. DSVSA Caraş-Severin plăteşte pentru fiecare vulpe adusă pentru recoltarea de probe câte 50 de lei.