Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Atât conducerea, cât şi administratorul judiciar al UCMR ar putea fi schimbate în următoarea perioadă.

Muzeul din incinta societăţii a găzduit luni o întâlnire în cadru larg, la care au participat, pe lângă reprezentantul administratorului judiciar, Remus Borza, directorii UCMR, liderii de sindicat, senatorul Iosif Secăşan, prefectul judeţului – Silviu Hurduzeu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Ionesie Ghiorghioni, primarul Reşiţei – Mihai Stepanescu, directorul DGFP Caraş-Severin – Ion Dragomir.

Mai bine de o oră Remus Borza, care este şi administratorul judiciar Hidroelectrica, a ţinut să prezinte evoluţia societăţii reşiţene în ultimii trei ani.

„Există o interdependenţă între UCMR şi Hidroelectrica. UCM Reşiţa a avut, în 2012 o evoluţie pozitivă şi este principalul furnizor de echipamente hidroenergetice pentru Hidroelectrica. Din 580 de agregate din patrimoniul Hidroelectrica, 473 sunt produse la UCMR. La acest moment, pentru UCMR, Hidroelectrica reprezintă singurul beneficiar, iar cifra de afaceri a Hidroelectrica în UCMR are o pondere de 99,3%. Este o dependenţă care poate să fie fatală la un moment dat“, a precizat Borza.

O delegaţie a societăţii se va deplasa luna aceasta în India pentru a semna un contract în valoare de 30 de milioane de euro pentru construcţia a 30 de generatoare, care ar putea opri eventualele disponibilizări.

Principalii indicatori financiar-contabili ai UCMR, strâns legaţi de cifra de afaceri au înregistrat un trend descendent în ultimii trei ani: de la 167 milioane de lei în 2009, la 121 de milioane în 2010, cu o creştere uşoară în 2011 – 123 de milioane de lei.

„În primele nouă luni ale acestui an, cifra de afaceri a UCMR a fost de 98 de milioane de lei. Astăzi am venit şi cu fila de buget pe trimestrul IV, alocată de Hidroelectrica pentru UCM Reşiţa – 20,5 milioane de lei pe mentenanţă şi retehnologizări şi 17 milioane pe investiţii. Asta înseamnă o cifră de afaceri cumulată de 145 de milioane de lei pentru UCMR, în creştere netă cu vreo şapte milioane faţă de anul trecut, pentru prima dată după momentul privatizării“, a mai precizat Remus Borza.

Potrivit acestuia, a fost creionat un plan de reorganizare care să stingă pasivul istoric de peste 190 de milioane de euro, valoarea masei credale. Din această masă credală, o pondere foarte mare o are statul, ANAF, cu 110 milioane de euro, fiind creditorul majoritar. „UCMR nu va reuşi numai din exploatare să stingă acest pasiv, pentru că, în condiţiile actuale, nu va putea genera un profit mai mare de un milion de euro anual“, a mai amintit Borza.

În ceea ce priveşte planul de reorganizare, acesta va cuprinde relocarea conceptului de producţie (restrângerea activităţii în zona platformei Câlnicel), retehnologizarea, diminuarea rebuturilor, deblocarea investiţiilor. Se va încerca evitarea ca Fiscul şi băncile să devină acţionari, dar ca ipoteză, a fost avansată ideea de naţionalizare a UCMR pentru o reprivatizare prin Ministerul Economiei. Ideea unui viitor comun al UCMR cu Hidroelectrica a fost considerată inerentă. O supriză a adus, în concluzie, reprezentantul administratorului judiciar, amintind că „este nevoie de schimbare, dinamism, de tineret. A venit vremea ca şi aici înţelepţii să facă un pas înapoi şi să facă loc celor mai tineri. Domnul Obădău va preda ştafeta lui Cosmin Ursoniu, dar va rămâne extensia administratorului judiciar la UCMR. Şi pentru că tot vorbim de despărţiri, e foarte probabil ca şi consorţiul de administratori juridiciari să părăsească UCMR, la voinţa ANAF, creditorul majoritar. E un ordin idiot al ANAF, prin care creditorul majoritar, de o manieră discreţionară, poate să-şi impună administratorul judiciar la o societate în insolvenţă. În 30 octombrie 2012 şi-a anunţat susţinerea unor cabinete de practică în insolvenţă din Piteşti. Au fost înregistrate 27 de contestaţii la Tribunalul Bucureşti împotriva măsurii aberante a ANAF. Vor mai fi câteva luni până când va fi soluţionată. E nedrept şi imoral, privind rezultatele obţinute“, a mai declarat Remus Borza.

Dan Obădău, directorul general al UCMR, a declarat: „Îmi exprim teama că schimbarea administratorului judiciar este o idioţenie şi un act contraproductiv. Dacă ceva merge bine, lăsaţi-ne să ne facem treaba aşa. Băgaţi o strigare la Guvern în acest sens!“ La rândul lor, atât reprezentanţii sindicatului, primarul Reşiţei, prefectul judeţului şi ceilalţi prezenţi şi-au declarat susţinerea faţă de rezolvarea problemelor societăţii. „Este necesară o structurare logică a situaţiei. Voi face demersurile necesare în Parlament, pentru că dorim să reaşezăm UCMR-ul pe harta economică a României“, a precizat senatorul Iosif Secăşan.

Flavius Rotariu