Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Agenţii economici se plâng de fiscalitate, iar noul Cod care o reglementează nu aduce relaxarea.Cu câteva zile în urmă au intrat în vigoare noile prevederi ale Codului Fiscal, printre care se reglementează situaţia impozitelor pe care trebuie să le plătească cei care au decis să activeze pe piaţă în ţara noastră. Astfel, la înfiinţare, o persoană juridică română trebuie să plătească impozit pe venitul microîntreoprinderilor, în cuantum de 3%.

Deşi pare puţin faţă de cei 16% din impozitul pe profit pe care în plătesc cei cu cifra de afaceri de peste 65.000 de euro, lucrurile nu stau chiar aşa. Cei care au cheltuielile mari pentru producţie (cum ar fi cazul transportatorilor care plătesc piese, combustibil, licenţe şi autorizaţii) nu se simt foarte protejaţi de noile prevederi, pentru că acel 3% poate însemna diferenţa dintre faliment şi perenitatea afacerii. Dacă firma rezistă şi atinge cifra de afaceri amintită, ajunge la impozitul de 16%. Prevederea amintită nu se aplică băncilor, firmelor de asigurări şi din piaţa de capital sau celor de consultanţă şi management.

O altă modificare adusă de noul Cod fiscal ţine de denumire. Astfel, agenţii economici care aveau în denumire sintagma „societate comercială“ au termen de doi ani (până în 15 februarie 2015) să opereze modificarea la Oficiul Registrului Comerţului, până la data respectivă putând funcţiona cu vechea denumire.

Cu toate că operaţiunea se poate face cu titlu gratuit, costă publicarea menţiunii în Monitorul Oficial. În situaţia aceasta se află trei firme cărăşene, sucursale ale unor firme-mamă (o a patra având modificarea făcută recent). Cazul particular prevede că operaţiunea o face acea firmă-mamă în judeţul în care fiinţează, iar menţiunile sunt operate în sistem.

Flavius Rotariu