CARAŞ-SEVERIN – Sunt cuvintele cu care Ion Bărbuţ, preşedintele Cooperativei Apicole „Prisăcarii Hercules”(CAPH), descrie sprijinul pe care Guvernul l-a promis apicultorilor. Bărbuţ practică apicultura de 42 de ani dar n-a văzut an mai slab ca 2016. Vremea a afectat producţia de miere, familiile de albine şi afacerile care se presupun a fi dulci.
„În prezent, se derulează pregătirea familiilor de albine pentru iarnă. Neapărat trebuie cumpărată hrana pentru ca albinele s-o poată căpăci. De aici rezultă importanţa ajutorului promis de Guvern, căci noi suntem prea săraci ca să ne putem descurca singuri”, declară Ion Bărbuţ. La sesizarea apicultorilor din ţară, Ministerul Agriculturii a depus la Guvern un proiect de lege prin care solicită un ajutor de minimis în valoare de 50 de lei pentru fiecare familie de albine. „Asta se întâmpla acum aproape o lună. Ministerul şi-a făcut treaba dar… Guvernul e în vacanţă. Însă ajutorul trebuie să vină urgent, datorită importanţei apiculturii”, mai spune Bărbuţ.
În lipsa sprijinului, apicultorii se văd nevoiţi să unească familiile de albine pentru a putea face faţă iernii. Însă asta ar diminua efectivele de albine şi, la eventuale controale, apicultorii pot risca să piardă finanţări pe proiecte. Apicultorii din judeţ speră totuși ca ajutorul promis de Guvern să vină până nu e prea târziu. Am înţeles asta discutând cu unii dintre producătorii de miere din Caraş-Severin. La Sadova Veche, Trandafir Trasteş se ocupă de apicultură din 2010. Alături de Nicoleta, soţia sa, a pus pe picioare o afacere de familie pe care cei doi au dezvoltat-o prin forţe proprii. Deţin 75 de stupi pentru care iarna care bate la uşă va fi o grea încercare. „În funcţie de vreme, până prin 20 septembrie, albinele se pregătesc de iernat. Ar fi bine dacă ajutorul de la Guvern ar veni măcar acum, deşi ar fi fost mult mai bine dacă venea mai devreme. Apicultorii aşteaptă ajutorul de la Guvern, însă până acum nu s-a materializat nimic”, sunt cuvintele d-lui Trasteş.
Un ajutor aşteptat şi de Daniel Popa din Oraviţa. În 2002, a pus bazele unei afaceri în apicultură. A început cu două familii de albine şi s-a dezvoltat treptat prin munca proprie dar şi accesând bani europeni. A ajuns să deţină 110 familii, însă timpul a început să-l preseze. Iată de ce s-a văzut nevoit să restrângă activitatea dar, chiar şi aşa, deţine 87 de stupi care au mare nevoie de ajutorul promis de Guvern. „Din discuţii cu colegi apicultori, am înţeles că ajutorul ar putea veni după rectificarea bugetară din luna august. Deocamdată nu a apărut nimic oficial, cum că s-ar acorda ajutoare în sectorul apicol. Deocamdată nu am făcut niciun demers pentru a beneficia de vreo măsură de sprijin, întrucât aştept ca totul să fie oficial”, sunt cuvintele lui Daniel Popa.
La Soceni, Cătălin Birău deţine aproape 200 de familii de albine. În familia sa, albinăritul s-a transmis din tată-n fiu, iar tănărul de 27 de ani a dezvoltat afacerea prin munca sa dar şi accesând fonduri europene. „Am auzit că s-ar da ceva bani pentru apicultură dar deocamdată nu e aprobat proiectul. Dacă nu vom fi ajutaţi, va trebui să mă descurc cumva. Va trebui să investesc bani de la mine căci nu pot lăsa albinele să moară de foame”, spune Cătălin. Se consideră însă norocos, deoarece nu se ocupă numai cu apicultura. Dar, pentru cei care practică doar apicultura, iarna se anunţă foarte grea. Speranţele lor se îndreaptă spre Guvern, pentru ca dinţii de fier ai iernii să ruginească în mierea dulce din stupi.