Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Crescătorii de oi ne asigură că nu vom duce lipsa mieilor, chiar dacă anul acesta Paştele vine mai devreme.

Stânile din Caraş-Severin s-au umplut de miei, astfel că ciobanii vor putea onora fără probleme cererea din perioada sărbătorilor pascale. Spre deosebire de anul trecut, când mieii au

fost mici şi slabi, cei fătaţi în urmă cu aproape două luni cântăresc între opt şi nouă kilograme. „Am aproximativ 200 de miei. E adevărat că iarna a fost destul de blândă, dar şi noi am avut grijă de animale. Pe lângă fân şi trifoi, le-am dat oilor porumb şi tărâţe. Iar dacă oaia este sănătoasă, şi mieii sunt la fel. Totul ţine de cum te gospodăreşti. Dacă eşti harnic în vară şi îţi strângi fânul necesar, oricât de grea şi lungă este iarna, ieşi din ea fără probleme“, ne spune Ruja Crăciu, crescător de oi în comuna Goruia.

Şi chiar dacă vom avea miei pe alese în pieţe, preţul rămâne la fel de piperat pentru mulţi dintre reşiţeni: „Nu ne-am hotărât încă asupra tarifului, dar bănuiesc că vom vinde la fel ca şi anul trecut, cu 25 de lei kilogramul de miel tăiat şi cu 12 – 14 lei cel viu. Noi am vrea un preţ mai mare, dar lumea nu are bani. Nu vrem nici să ne îmbogăţim, dar nici să ieşim în pagubă. Munca la oi nu este uşoară cum cred unii. În plus, avem şi noi cheltuieli cu furajele, cu înregistrarea animalelor la medicul veterinar, aşa că nu putem vinde kilogramul de carne prea ieftin. Sigur că ne convine să dăm mai mulţi miei deodată, dar nici să ne batem joc de munca noastră nu se poate“, aflăm de la Elena Răuţ, din comuna Ticvaniu Mare.

Cum tradiţia spune că de pe masa de Paşte nu pot lipsi cozonacii, vinul şi nici carnea de miel, vor exista suficienţi reşiţeni care nu se vor uita la bani atunci când vor ieşi la cumpărături.

Adaugă comentariu