Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Gata cu vânzoleala vizitatorilor prin saloane, cu lipsa informațiilor privind starea pacientului de la medicul curant. Să vedem care-i teoria, căci practica urmează să o constatăm pe pielea noastră.

Care sunt prevederile ordinului Ministerului Sănătăţii? Programul de vizită a aparținătorilor pacienților internați în spitalele publice este de luni până vineri de la 15.00 la 20.00, iar în zilele de sâmbătă și duminică, de la 10.00 la 20.00.

Numărul de vizitatori pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de trei paturi nu poate fi mai mare de trei persoane și pot fi vizitați maximum doi pacienți în același timp, durata vizitei fiind limitată la 60 de minute.

Vizitarea pacienților la terapie intensivă este permisă zilnic doar membrilor familiei, cu condiția ca vizita ăa se facă individual sau cel mult două persoane, cu respectarea procedurilor interne. Pe de altă parte, secțiile de terapie intensivă ale spitalelor au obligaţia de a avea un număr de telefon prin care se asigură informarea familiei de către medicul curant sau medicul de gardă despre starea și evoluția pacientului.

Pentru pacienții internați pe oricare dintre secțiile unității sanitare, la solicitare, membrii familiei pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul șef/coordonator, aprobat de directorul medical și afișat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară.

În cazul pacienților în stare critică sau terminală, indiferent de secția în care aceștia sunt internați, familia are dreptul de a vizita pacientul zilnic, indiferent de oră, sau poate solicita prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur membru de familie, cu acordul medicului curant, doar dacă sunt condiţii în secția respectivă care permit acest lucru.

În cazul pacienților internați care au un grad redus de mobilitate, pe oricare dintre secțiile din spital, accesul unei persoane poate fi permanent. În cazul copiilor internați în secțiile de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre părinţi, dacă se solicită acest lucru. Managerii unităților sanitare au obligația să afișeze programul de vizite la toate intrările în spital. Este strict interzisă perceperea de taxe pentru vizitarea pacienților în spital.

Flavius Rotariu

1 Comment

  1. O chestie care se facea inainte acum se oficializeaza! Si inainte te duceai la pacient ca trebuia sa-i duci medicamente si mancare dar mai ales plicul doctorului!

Adaugă comentariu