Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Asta propun șeful AquaCaraș și consilierii locali PSD, în timp ce municipalitatea vrea să aibă o sursă alternativă de apă pentru cazuri extreme.

Așa cum v-am informat, șeful AquaCaraș, Nicolae Miu Ciobanu, a venit în plenul legislativului local pentru a pleda ca vechea uzină de apă, nefuncțională și în conservare, să fie preluată de municipalitate de la operatorul de apă și apoi valorificată. Ciobanu le-a spus aleșilor locali că AquaCaraș nu își mai permite să țină cinci muncitori pentru conservarea unei uzine pe care nu o folosește. Șeful de la apă și canal a amenințat că pentru a acoperi pierderea de la Caransebeș ia în calcul să majoreze tariful la apă și canal în tot județul. „Eu am avut o pagubă de 4,5 miliarde lei vechi numai pe 2017 pentru conservarea acestei uzine. Nu mă puteți obliga să țin un bun de care nu mă folosesc, societatea mea se autogestionează. Luați uzina înapoi și casați-o, aduce doar prejudicii și pentru mine, și pentru Dv. Voi apela la majorarea prețului la apă și canal în tot județul, ca să pot să acopăr această pierdere. Dacă nu, voi fi obligat să solicit în instanță să o luați înapoi. Noi suntem decât (sic!) concesionarii”, le-a spus Ciobanu consilierilor.

A urmat intervenția primarului Felix Borcean, care nu a fost una pe placul șefului de la AquaCaraș. „Din ce am înțeles de la fosta conducere AquaCaraș Caransebeș, acolo există niște pompe care sunt funcționale și care suplimentează presiunea din Balta Sărată, pentru că prin noul proiect acest cartier a cam rămas fără presiune”, a explicat Borcean. Replică deloc pe placul lui Ciobanu, care a precizat că nu este cazul să se discute aspecte tehnice, asigurarea presiunii la apă în Balta Sărată fiind treaba Primăriei. „Nu e treaba noastră, că nu mă duc eu să pornesc pompele ca să am presiune în Balta, din moment ce AquaCaraș trebuie să asigure presiunea. Apa din acele puțuri era de mai bună calitate decât ce avem acum, și era la un preț mult mai mic decât acum. Veniți cu punctul Dv de vedere, dar trebuie să vină cineva neutru și să ne spună dacă este sau nu funcțională”, a punctat edilul, replica șefului AquaCaraș fiind mai mult decât elocventă: „Nu este problema mea!”.

Au intrat în discuții și consilierii PSD Valentin Dascălu și Florin Bogdea, care au propus preluarea uzinei de municipalitate și vânzarea ei. Niciun cuvânt însă din partea aleșilor PSD, dacă tot era în sală șeful județean AquaCaraș, despre calitatea apei din municipiu, aceștia fiind preocupați mai mult ca uzina de la Buchin să ajungă la fier vechi. „Nu înțeleg ce pierde Primăria dacă vinde la fier vechi acea uzină”, s-a arătat mirat Bogdea.

La vot, respingerea solicitării AquaCaraș nu a trecut, fiind nevoie de două treimi, astfel că solicitarea a rămas în coadă de pește. Cel mai probabil, părțile se vor pune la masa dialogului și vor discuta care e cea mai bună soluție pentru Caransebeș. Până atunci, așa cum spunea cineva în sală, „orice municipiu trebuie să aibă o sursă alternativă de apă pentru cazuri extreme. De aia s-a și conservat fosta uzină de la Buchin”.