Caraş-Severin, Romania

BUCOVA – În judeţ sunt puţine centre de recoltare a fructelor de pădure, însă la Bucova este unul de care oamenii sunt mulţumiţi.

Județul nostru este un adevărat rai al fructelor de pădure și al ciupercilor. Ponderea mare de zone împădurite și deluroase oferă Caraș-Severinului o sursă nesecată de astfel de bogății naturale.

Horia Dragomir, din Bucova, s-a gândit să valorifice acest potențial și a înființat un centru de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure. La început în Bucova, apoi s-a extins și a ajuns să aibe puncte în aproape toate comunele din județ, unde se practică aceste îndeletniciri. Inițial a și procesat ciupercile, a amenajat o hală, a cumpărat instalație de uscare. Dar lipsa angajaților permanenți l-a facut să renunțe. Acum doar le colectează și le valorifică, în mare parte la export.

Culegătorii sunt mulțumiți că au unde să-și vândă marfa, Horia se declară satisfăcut de sumele câștigate. „Cumpăr afinele cu 10 lei, uneori cu 12 lei. Pe kilogramul de gălbiori le dau 12 lei, pe hribi le dau 8 lei. În toamnă însă, hribii ajung şi la 70 de lei. Eu vând fructele de pădure şi ciupercile peste tot, în ţară şi străinătate, avem toate autorizaţiile necesare“, ne-a spus Horia Dragomir.

Pare că toată lumea e fericită. Dar să nu uităm că în cazul de față, valoarea adăguată prin procesare, de obicei cel mai mare câștig în orice afacere, o încasează străinii. Horia a încercat să proceseze. Se gândea să și acceseze niște fonduri nerambursabile în acest sens. Dar spune că procesul este foarte anevoios și nu este făcut pentru oamenii simpli. De câte ori am mai auzit asta? Numai cine trebuie să audă…..e surd. De ce mereu ne lovim de aceleași dificultăți? Chiar nu vrea nimeni să plece urechea la nevoile reale ale oamenilor care vor să facă ceva productiv? Poate într-o zi cineva va rezona la aceste probleme. Să nu fie prea târziu!

Flavius Militaru

Adaugă comentariu